miercuri, 3 august 2011

Băsescu la B 1 TV: TVA nu va fi dat înapoi într-un an sau doi

de

Într-o nouă apariţie în media, preşedintele Traian Băsescu şi-a reluat criticile la adresa înfiinţări de economate, despre momentele tensionate pe care le-a avut în relaţia cu Guvernul, dar şi despre posibilitatea remanierii Guvernului, conformRealitatea TV.

Băsescu a spus cât de dramatică a fost decizia majorării TVA şi ce frământări a produs: "Momente tensionate categoric au fost, atunci când a fost majorarea TV. Când eu optam, dacă nu s-a putut aplica o reducere a pensiilor, pentru introducerea unui impozit echivalent. De ce? Ştiam că nu e o soluţie care să dureze o zi sau două. Nu revii cu TVA cu una cu două. Dacă îşi făceau socoteala ar fi constatat că era mai bine aşa. Au pierdut mult mai mult. TVA nu va fi dat înapoi niciun într-un an, nici în doi. Nu am vorbit de reducerea taxelor, ci de reanalizarea taxelor, pentru că sunt prea multe, ideal ar fi să le concentrăm pe două-trei-patru taxe. Nu ştiu dacă se va reuşi, dar trebuie încercat un al doilea ciclu de simplicare a sistemului de taxe. L-am vorbit şi cu Ialomiţianu, şi cu premierul."

Cu multă eleganţă - care îi atât de caracteristică -, şeful statului român plaseazăfrumos pisica decedată bine de tot în curtea mai spaţioasă a Guvernului, ca şi când nu ar fi dezmierdat-o vreodată: "Se fac şi erori, cea cu TVA este eroarea majoră a acestui guvern. Dar se fac şi greşeli, nu au avut tăria să le spună pensionarilor, măi oameni buni, pierdeţi mai mult aşa. Hai să privim la mentalitatea oamenilor politici în general, cum a ajuns Grecia în situaţia asta, Portugalia... oamenii politici nu s-au mai oprit din dat. Statul social a fost creat ca răspuns la fostul lagăr socialist, nu au ştiu să se oprească. Singura ţară care poate da lecţii este Germania, prin modul în care a creat echilibru prin protecţia socială şi performanţa economică."
Posesor al unei omenii unanim recunoscute, al unui caracter uriaş cum altul nu a fost vreodată şi de care a dat dovadă în permanenţă zi şi noapte, preşedintele PD al României s-a exprimat cu enorm de multă eleganţă la adresa vechilor săi parteneri de guvernare sau a specialştilor în economie care îl lasă repetent cu fiecare ocazie: # "Tăriceanu a fost un prim ministru catastrofal. Nu am reuşit să spun asta despre un prim-ministru. Tăriceanu a guvernat cu o extraordinară furie împotriva intereselor României. Să ai o creştere economică şi să ai un asemenea deficit este de neimaginat. Nu puteam să îi mai dau o dată lui Tăriceanu scaunul de premier, pentru că nu avea urmă de caracter. O fi frumos, o fi având papion, dar nici urmă de caracter.Adrian Năstase a fost un premier bun, pe când gândiţi-vă că Tăriceanu a guvernat cu o furie extraordinară împotriva viitorului României."
# "Trebuie să fie un om în care am încredere. Am încredere în Emil Boc. Sunt mulţi oameni în care am încredere. Sunt tehnocraţi care ar putea fi prim-miniştri, problema este politică, dacă îi acceptă coaliţia".
"Văd economişti, şi pe Coşea, Dăianu, Ilie Şerbănescu, acesta e mai echilibrat. Văd căt de critici sunt la adresa Guvernului. Nu au fost buni de nimic ca miniştri. Ce-a făcut Coşea, ce-a făcut Dăianu ?! Nu e elegant."
# Preşedintele vrea remaninere precum Scaraoţchi, tămâie şi se referă adânc, adânc de tot, la bunele intenţii ale supuşilor săi din Palatul Victoria: "Eu cred că acest guvern a demonstrat că are ca prioritate binele ţării şi nu puncte electorale. Acest Guvern a făcut sacrificii politice enorme. Sunt convins că dacă revine criza, Guvernul va avea acelaşi comportament. Decât să sacrifici ţara, sacrifici procentele. În momentul în care cei din PDL nu acceptă, părăsesc guvernarea. În momentul de faţă PDL acceptă sacrificiul electoral pentru a scoate ţara din dificultate."
Garantul constituţional al statului român a uitat din nou pe cine apreciază şi pe cine nu din opoziţie, acum fiind din nou rândul preşedintelui PSD, Victor Ponta şi îl apreciază iar pe liderul PNL, Crin Antonescu:
"Abordările stângii nu sunt valabile. Este preferabil să guvernezi cu liberalii decât PSD. PSD este un partid anacronic, chiar dacă e condus de un om tânăr. Omul ăsta e imatur, e un copil. Nu îl calific pe Antonescu mai bine decât pe Ponta."
În urmă cu o lună, tot la B 1 TV spunea acelaşi Băsescu T. ""Ştiu un Mitrea mult mai matur, ştiu Năstase mult mai matur. Năstase poate fi acid când nu e o discuţie serioasă, dar poate fi un partener serios de discuţie. Ion Iliescu este un politician cu care poţi discuta în mod real, chiar dacă ai puncte de vedere diferite. Dar ce te faci cu copiii ăştia? Geoană poate fi şi el un partener de discuţie". Despre Geoană pe care l-a călcat în picioare a spus fără să clipească: "Categoric, e alt calibru de om politic." În stilul său consacrat, Băsescu a tins să-i încaiere pe Geoană cu Ponta: "Ponta e încă la juniori, e la echipa aceea a lui Hagi, Luceafărul Constanţa. Şi acum am o părere bună (despre Ponta - n.r.), dar în raport cu funcţia pe care o are, e mult prea sus pentru maturitatea pe care o are. Ca şi Antonescu, de altfel".
Cu diplomaţia-i recunoscută şi uzând de bunele maniere care-i sunt caracteristice şi unanim apreciate, domnul preşedinte al României, l-a ameninţat pe Andrei Pleşu, cel care i-a dat sfaturi în marterie de politică externă: "Nu mă feresc de mulţime, pe de altă parte dacă ştii reacţia, că fluieră, ce rost are sens să te duci în mulţime, e ca şi cum ai fluiera. Văd că domnul Pleşu a făcut o preocupare zilnică pentru mine. Nu aş vrea să spun lucruri publice care să nu-i placă despre cum l-am văzut eu ca şi consilier. E ultimul apel la decenţă pe care îl fac eu la Pleşu." evident, când spune că nu se fereşte de mulţime spune numai şi numai şi numai adevărul, exact aşa cum îl spune din 2004 încoace !
Ştie şeful statului român ceva şi nu ne spune încă ? "Nu este exclusă o revenire a crizei în toamnă. Uitaţi-vă la deciziile din Congresul american."
Dragostea neţărmurită faţă de presa care nu îl laudă a fost din nou la mare preţ, în emisiunea la care a fost invitat de fătuca aceea care a plecat cu scandal la B1 de la Antena 3, după ce în Băneasa domnişoara în cauză ce nu a putut să facă un interviu cu domnia sa: "Presa trebuie să se obişnuiască cu un lucru: că autorităţile nu fac ceea ce vrea, ci ceea ce trebuie. Ar fi vrut probabil ca poliţiştii din Deta să fie arestaţi. Cel mai riscant lucru mi se pare orgoliul, aroganţa presei de a face anchete şi de a le ştii pe toate. Presa judecă în România, dă verdicte. Văd mari ziarişti care spun toată ziua Guvernului ce are de făcut şi cât de prost e el. În schimb, au falimentat gazetele, au rămas să scrie pe blog, ca amatorii sau ca mine. Or acest Guvern a trecut ţara cu 22 de milioane. Eu cred că acest Guvern ar fi reuşit să le salveze gazetele. "
Uitând că tocmai o publicaţie care a fost cel puţin îngăduitoare cu domnia sa a renunţat la ediţia print, iar o alta se apropie cu paşi repezi de acelaşi statut - deşi s-a ataşat în ultimul an de o televiziune după ce a părăsit un trust internţional - Traian Băsescu a vorbit despre decenţă, acea caracteristică intrinsecă a personalităţii sale proeminente: "Presa judecă în România, anchetează, dă verdicte. Şi mă uit uneori, ştiţi, este şi o chestiune de decenţă, văd mari ziarişti, nu toţi, dar mari, care spun toată ziua guvernului ce are de făcut şi cât de prost este guvernul şi cât de deştept este el. În schimb, le-au falimentat gazetele, s-au închis. A mai rămas să scrie pe blog, ca amatorii. (...) Iar guvernul ăsta a trecut cu 22 de milioane de români prin recesiune şi şi-a adus ţara pe linia de plutire. Eu cred că guvernul ăsta criticat, că nu ştie ce face, că habar n-are pe ce lume trăieşte, ar fi reuşit să salveze multe din gazetele în care marii ziarişti nu au fost în stare să le menţină funcţionale, la tipărit".
Şeful statului a certat DNA din cauză că îl cercetează pe preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, al cărui nume apare în multe dosare de corupţie, mirându-se ironic de ce şeful ANAF "nu are un birou la DNA": "El e în multe dosare, dar multe sunt generate de instituţie. O fi şi în unele suspect, nu ştiu încă, nu am la cunoştinţă aşa ceva. Dacă era vorba de un ministru era altceva". Precum Pilat din Pont, şi Băsescu din PD s-a spălat pe mâini, arătând că Blejnar este în subordinea ministrului de Finanţe şi a premierului. Prin urmare, în logica prezidenţială referitoare la băiatul deştept de la ANAF: "are cine se îngriji de soarta sa".
Garantul constituţional al statului român este nehotărât. Reaminerea guvernamentală ar trebui făcută şi nu prea: "Eu nu vă pot spune nimic în momentul de faţă despre acest lucru. Este o discuţie care va trebui făcută cu premierul, la cererea premierului. Sigur, o vom pune în aplicare amândoi, dacă va fi cazul. Parcă o remaniere ar fi posibilă în "septembrie sau octombrie, în funcţie de programul guvernamental". Traian Băsescu a fost şi hazliu în privinţa remanierii: "Premierul va decide ce remaniere trebuie făcută". Deşi s-a anunţat un super-ministre al fondurilor UE, Băsescu a cam uitat despre ce a fost vorba: "Este foarte dificil de spus acum şi cu atât mai puţin nu mă voi pronunţa eu asupra acestui lucru".