miercuri, 11 mai 2011
DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI
DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI
Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, a căzut la datorie în provincia Zabul, Afganistan, joi, 5 mai, în jurul orei 13.30.
Militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv în cadul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 când explozia unui dispozitiv exploziv improvizat l-a rănit grav.
Acesta a fost evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale, dar cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat.
Constantin-Laurenţiu avea 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii. El este al 18-lea militar român ucis în Afganistan începând cu 2002 anul implicării României în regiune.
Dumnezeu să-l odihnească!
Conform uzanţelor caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem, iar ministrul apărării naţionale a înaintat Preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
IN MEMORIAM
BOSNIA-HERŢEGOVINA
17 septembrie 1996 – Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan a căzut la datorie în timpul unei misiuni de lărgire a coridorului Gorazde în timp ce conducea excavatorul pe o pantă abruptă din Bosnia-Herţegovina.
Misiunile „Enduring Freedom” şi ISAF – AFGANISTAN
11 noiembrie 2003 – Sublocotenenţii (pm) Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă au fost împuşcaţi, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se aflau. Au fost decoraţi cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
24 aprilie 2005 – Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei a decedat pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
20 iunie 2006 – Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
6 septembrie 2007 – Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
20 martie 2008 – Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare, HUMVEE-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
13 iunie 2008 – Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
31 august 2008 – Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
26 februarie 2009 – Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a căzut la datorie într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip HUMVEE, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
3 aprilie 2009 – Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
7 aprilie 2009 – Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
23 februarie 2010 – Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
12 mai 2010 – Sublocotenentul (pm) Valerică Leu a căzut la datorie în timpul unei misiuni de intervenţie pentru securizarea unei căi de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
23 iunie 2010 – Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru şi sublocotenentul (pm) Paul Caracudă şi-au pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
1 octombrie 2010 – Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş şi sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
5 mai 2011 – Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurenţiu Lixandru a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
Misiunile „Iraqi Freedom” şi „Antica Babilonia” – IRAK
27 aprilie 2006 – Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu a căzut la datorie în timpul executării unei misiuni de monitorizare şi antrenare a poliţiei irakiene. În urma exploziei dispozitivului explozibil improvizat, autovehiculul în care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
21 septembrie 2007 – În timp ce se afla într-o misiune de patrulare, TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru pierzându-şi viaţa. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României ” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
Alţi 72 militari au fost răniţi în aceste teatre de operaţii între anii 2000-2011 (56 în Afganistan, 14 în Irak şi 2 în Bosnia-Herţegovina).
AFGANISTAN
24 aprilie 2005 – Maiorul Marius Dană a fost rănit, în timpul unei misiuni, în urma răsturnării autovehicului în care se afla.
24 aprilie 2005 – Segenţii Gabriel Hanganu şi Adrian Dogaru au suferit arsuri de gradul I şi II pe timpul executării unei misiuni de patrulare în Kandahar. TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, deflagraţia declanşând detonarea muniţiei din interiorul transportorului.
31 martie 2006 – Maiorul Cătălin Ticulescu şi plutonierul adjutant Florin Bolovan au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv exploziv improvizat, pe când executau o misiune de patrulare la sud-est de baza din Kandahar.
20 iunie 2006 – Sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, sergenţii Costinel Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban, în timp ce executau o misiune de patrulare, au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv explozibil improvizat.
19 iunie 2006 – Pe când se înapoia de la sala de mese, la intrarea în tabăra românească a avut loc explozia unei rachete în urma căreia maiorul Ion Stanciu a fost rănit la picior.
23 iunie 2007 – Sergentul Gabriel Creţu a fost rănit de suflul exploziei unei încărcături de aruncător de grenade care i-a provocat un traumatism în zona capului.
29 aprilie 2007 – Sergentul major Marian Constantin a fost rănit în timpul unei misiuni de luptă.
1 august 2007 – Sergentul major Ionel-Sorinel Berchetaru a fost rănit în urma unui atac indirect cu mortiere executat de către insurgenţi.
6 septembrie 2007 - Locotenentul Nicolae Grigore, sergentul major Mircea Daniel Solomon, fruntaşul Alex-Octavian Zafiu şi sergentul major Marius Enescu au fost răniţi pe timpul desfăşurării unei misiuni de intervenţie în provincia Zabul.
12 martie 2008 – Plutonier Constantin-Mihai Zbughea, caporal Gheorghe Ionel Vasluianul, caporal Gheorghe Dan Hamza, militari români din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei“, dislocat în Afganistan, au fost răniţi la sud de Qalat. Militarii executau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, când transportorul amfibiu blindat în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
20 martie 2008 – Caporal Silviu Atanasiu a fost rănit la Zabol, când HUMVEE-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
13 iunie 2008 – Sublocotenentul Marius Vasile Apostol, sergentul major Daniel Dumitru Drugan şi caporalul Marius Barbu au fost răniţi pe când executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul).
31 august 2008 – Sergentul major Irinel Gheorghe Matei, fruntaşul Bogdan Dumitru Angelescu, soldatul Marius Dumitru Mihai şi soldatul Claudiu Ionuţ Butoi au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv improvizat. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război.
3 ianuarie 2009 – Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva a fost rănit în timp ce executa o misiune de intervenţie rapidă pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip Humvee (HMMWV), în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
9 ianuarie 2009 – Locotenent-colonelul Augustin-Nicuşor Pegulescu a fost rănit în timp ce se afla într-o misiune de recunoaştere la 50 km de baza Lagman. Autovehiculul blindat american, în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
7 aprilie 2009 – Sergentul Csaba-Attila Orban, caporalul Adrian-Gabriel Creţu, caporalul Eugen Vargău şi fruntaşul Mădălin Lungu au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada Kandahar-Kabul. Prin Decret prezidenţial sergentul Csaba-Attila Orban a fost decorat cu Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război, iar caporalii Adrian-Gabriel Creţu şi Eugen Vargău şi fruntaşul Mădălin Lungu cu Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemn de război.
19 iulie 2009 – Sergentul Florin Emil Cojocaru şi caporalul Gheorghiţă Pavăl au fost răniţi, în baza militară română din Qalat, în urma unui atac insurgent cu rachete şi armament portabil de infanterie.
5 septembrie 2009 – Fruntaşii Constantin Buturugă şi Florin Drehluţă au fost răniţi în urma unui atac insurgent cu aruncătoare de grenade şi armament portabil de infanterie produs într-o bază militară aflată la 60 km de Qalat.
30 septembrie 2009 – Plutonierul Dănuţ Buzatu, caporalul Ionuţ Bogdan Ciubotaru şi fruntaşii Ionuţ Dumbravă şi Emanuel Cornel Berdei au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul Humvee, în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
20 noiembrie 2009 – Sergentul major Cristian Mostoc şi sergenţii Bertoni Marius Taifas şi Marian Muscăloiu au fost răniţi în urma unui atac cu rachetă ce a avut loc în Kandahar.
24 ianuarie 2010 - Plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru au fost răniţi în urma unui atac cu rachetă în baza militară din Kandahar.
19 februarie 2010 - Plutonierul Eugen Mănăilă a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
23 februarie 2010 - Fruntaşul Zamfir Marian a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
7 aprilie 2010 – Plutonierul Eugen Ionel Bida a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare în provincia Zabul. Echipa mixtă româno-afgană din care făcea parte a fost atacată de insurgenţi la 40 km N-V de Qalat. Ministrul Apărării Naţionale i-a conferit Emblema de Onoare a Armatei României.
24 aprilie 2010 – Fruntaşul George Tîrcomnicu a suferit o contuzie la cap pe timpul executării unei misiuni pe autostrada Kandahar-Kabul. Coloana mixtă de autovehicule a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.
1 octombrie 2010 – Caporalul Vasile Zbâncă a fost rănit în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE pe timpul executării unei misiuni în Afganistan.
23 noiembrie 2010 – Caporalul Angel-Paul Ilovan, aflat într-o misiune de patrulare în Provincia Zabul, Afganistan a fost rănit de suflul deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.
1 mai 2011 – Locotenentul George Olteanu, plutonierul major Marius Apostol şi caporalul Daniel Riza au fost răniţi în timp ce executau o misiune pe autostrada A1 în Provincia Zabul, Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.
IRAK
16 februarie 2004 – Caporalul Florin Vuţă a fost rănit de răsturnarea unei macarale în tabăra din Al Hillah.
14 noiembrie 2004 – Locotenent-colonelul Ion Voicu a fost rănit uşor în urma unui atac cu bombe executat asupra campului american „Victory”.
28 septembrie 2005 -. Datorită condiţiilor de vizibilitate redusă, TAB-ul în care se afla plutonierul Marian Boboruţă s-a răsturnat, militarul fiind rănit.
14 aprilie 2007 – Plutonierii Victor Cornel Giuseppi Petrilă şi Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Muscă şi fruntaşul Dan Daniel Porumb au fost răniţi pe când se aflau în misiune de patrulare.
11 septembrie 2007 – Locotenent-colonelul Dorin Petruţ şi maiorul Iulian Daniliuc au fost răniţi, primul la gamba piciorului stâng, iar cel de-al doilea la omoplat, în urma unui atac cu o rachetă executat asupra bazei Camp Victory.
21 septembrie 2007 – Plutonierul Dănuţ Nicola, sergentul major Adrian Ilie Barbu, caporalul Sorin Cătălin Popa, fruntaşul Marius Traian Iovi şi sergentul major Gabriel Badea au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare. TAB-ul în care se aflau a fost avariat şi a luat foc la deflagraţia unui dispozitiv explozibil improvizat care a declanşat, ulterior, detonarea muniţiei din interiorul transportorului.
BOSNIA-HERŢEGOVINA
26 martie 2000 – Soldatul voluntar Gheorghe Geczi Kiss şi soldatul voluntar Ioan Marian Negoiţă au fost răniţi în timp ce executau o misiune de însoţire a unei coloane oficiale cu o autocamionetă a poliţiei militare italiene care, datorită unei ambuscade, a fost avariată.
Preluare de pe http://ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/974/
Simultan cu aceste drame, impostorii în uniformă militară dobândită la apelul bocancilor, la fel ca şi gradele, pentru alte merite decât cele militare, defilează de Ziua Independenţei Naţionale, Ziua Victoriei şi Ziua Europei - triplă sărbătoare de trei ori tristă - defilează, aşa cum am mai spus ca o adunătură de veselari, nici în pas de manevră, nici în pas de defilare, nici în cadenţă...
DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI!
Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, a căzut la datorie în provincia Zabul, Afganistan, joi, 5 mai, în jurul orei 13.30.
Militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv în cadul unei misiuni de patrulare pe autostrada A1 când explozia unui dispozitiv exploziv improvizat l-a rănit grav.
Acesta a fost evacuat de urgenţă la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale, dar cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vieţii sale, caporalul Lixandru a decedat.
Constantin-Laurenţiu avea 30 ani, era căsătorit şi nu avea copii. El este al 18-lea militar român ucis în Afganistan începând cu 2002 anul implicării României în regiune.
Dumnezeu să-l odihnească!
Conform uzanţelor caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru a fost avansat la gradul de sublocotenent post-mortem, iar ministrul apărării naţionale a înaintat Preşedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurenţiu Lixandru cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
IN MEMORIAM
BOSNIA-HERŢEGOVINA
17 septembrie 1996 – Sublocotenentul (pm) Remus Brânzan a căzut la datorie în timpul unei misiuni de lărgire a coridorului Gorazde în timp ce conducea excavatorul pe o pantă abruptă din Bosnia-Herţegovina.
Misiunile „Enduring Freedom” şi ISAF – AFGANISTAN
11 noiembrie 2003 – Sublocotenenţii (pm) Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă au fost împuşcaţi, în urma unui atac asupra transportorului amfibiu blindat în care se aflau. Au fost decoraţi cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
24 aprilie 2005 – Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei a decedat pe timpul desfăşurării unei misiuni de patrulare, când TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
20 iunie 2006 – Sublocotenentul (pm) Ionel Gheorghiţă Drăguşanu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare. Transportorul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
6 septembrie 2007 – Sublocotenentul (pm) Aurel Marcu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare, TAB-ul în care se afla trecând peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
20 martie 2008 – Sublocotenentul (pm) Ionuţ Cosmin Sandu a căzut la datorie pe când executa o misiune de patrulare, HUMVEE-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
13 iunie 2008 – Sublocotenentul (pm) Claudiu Marius Covrig şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a fost atacat de forţele insurgente. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
31 august 2008 – Sublocotenentul (pm) Dragoş Traian Alexandrescu şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
26 februarie 2009 – Sublocotenentul (pm) Claudiu Chira a căzut la datorie într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip HUMVEE, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
3 aprilie 2009 – Maiorul (pm) Tiberius-Marcel Petre şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni de intervenţie rapidă în sprijinul unei subunităţi aliate atacate de insurgenţi. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
7 aprilie 2009 – Maiorul (pm) Iuliu-Vasile Unguraş a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
23 februarie 2010 – Sublocotenentul (pm) Florin Bădiceanu a căzut la datorie în timpul unei misiuni de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.
12 mai 2010 – Sublocotenentul (pm) Valerică Leu a căzut la datorie în timpul unei misiuni de intervenţie pentru securizarea unei căi de acces pe autostrada A1 (Qalat-Kabul). A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
23 iunie 2010 – Sublocotenentul (pm) Dan Ciobotaru şi sublocotenentul (pm) Paul Caracudă şi-au pierdut viaţa în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. Autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
1 octombrie 2010 – Sublocotenentul (pm) Marius Florin Sfecheş şi sublocotenentul (pm) Cristian-Petru Filip au căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE în care se aflau. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
5 mai 2011 – Sublocotenentul (pm) Constantin-Laurenţiu Lixandru a căzut la datorie, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.
Misiunile „Iraqi Freedom” şi „Antica Babilonia” – IRAK
27 aprilie 2006 – Sublocotenentul (pm) Bogdan Valerian Hâncu a căzut la datorie în timpul executării unei misiuni de monitorizare şi antrenare a poliţiei irakiene. În urma exploziei dispozitivului explozibil improvizat, autovehiculul în care se afla a fost incendiat. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
21 septembrie 2007 – În timp ce se afla într-o misiune de patrulare, TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru pierzându-şi viaţa. A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României ” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.
Alţi 72 militari au fost răniţi în aceste teatre de operaţii între anii 2000-2011 (56 în Afganistan, 14 în Irak şi 2 în Bosnia-Herţegovina).
AFGANISTAN
24 aprilie 2005 – Maiorul Marius Dană a fost rănit, în timpul unei misiuni, în urma răsturnării autovehicului în care se afla.
24 aprilie 2005 – Segenţii Gabriel Hanganu şi Adrian Dogaru au suferit arsuri de gradul I şi II pe timpul executării unei misiuni de patrulare în Kandahar. TAB-ul a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, deflagraţia declanşând detonarea muniţiei din interiorul transportorului.
31 martie 2006 – Maiorul Cătălin Ticulescu şi plutonierul adjutant Florin Bolovan au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv exploziv improvizat, pe când executau o misiune de patrulare la sud-est de baza din Kandahar.
20 iunie 2006 – Sublocotenentul Dinu Răzvan Manoilă, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, sergenţii Costinel Valerică Slăniceanu şi Laurenţiu Şerban, în timp ce executau o misiune de patrulare, au fost răniţi în urma declanşării unui dispozitiv explozibil improvizat.
19 iunie 2006 – Pe când se înapoia de la sala de mese, la intrarea în tabăra românească a avut loc explozia unei rachete în urma căreia maiorul Ion Stanciu a fost rănit la picior.
23 iunie 2007 – Sergentul Gabriel Creţu a fost rănit de suflul exploziei unei încărcături de aruncător de grenade care i-a provocat un traumatism în zona capului.
29 aprilie 2007 – Sergentul major Marian Constantin a fost rănit în timpul unei misiuni de luptă.
1 august 2007 – Sergentul major Ionel-Sorinel Berchetaru a fost rănit în urma unui atac indirect cu mortiere executat de către insurgenţi.
6 septembrie 2007 - Locotenentul Nicolae Grigore, sergentul major Mircea Daniel Solomon, fruntaşul Alex-Octavian Zafiu şi sergentul major Marius Enescu au fost răniţi pe timpul desfăşurării unei misiuni de intervenţie în provincia Zabul.
12 martie 2008 – Plutonier Constantin-Mihai Zbughea, caporal Gheorghe Ionel Vasluianul, caporal Gheorghe Dan Hamza, militari români din Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei“, dislocat în Afganistan, au fost răniţi la sud de Qalat. Militarii executau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, când transportorul amfibiu blindat în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
20 martie 2008 – Caporal Silviu Atanasiu a fost rănit la Zabol, când HUMVEE-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
13 iunie 2008 – Sublocotenentul Marius Vasile Apostol, sergentul major Daniel Dumitru Drugan şi caporalul Marius Barbu au fost răniţi pe când executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul).
31 august 2008 – Sergentul major Irinel Gheorghe Matei, fruntaşul Bogdan Dumitru Angelescu, soldatul Marius Dumitru Mihai şi soldatul Claudiu Ionuţ Butoi au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Transportorul amfibiu blindat, în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv improvizat. Au fost decoraţi cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război.
3 ianuarie 2009 – Soldatul voluntar Nicolae Paraschiva a fost rănit în timp ce executa o misiune de intervenţie rapidă pe Autostrada A1 (Qalat-Kabul). Autovehiculul de tip Humvee (HMMWV), în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
9 ianuarie 2009 – Locotenent-colonelul Augustin-Nicuşor Pegulescu a fost rănit în timp ce se afla într-o misiune de recunoaştere la 50 km de baza Lagman. Autovehiculul blindat american, în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
7 aprilie 2009 – Sergentul Csaba-Attila Orban, caporalul Adrian-Gabriel Creţu, caporalul Eugen Vargău şi fruntaşul Mădălin Lungu au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe Autostrada Kandahar-Kabul. Prin Decret prezidenţial sergentul Csaba-Attila Orban a fost decorat cu Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război, iar caporalii Adrian-Gabriel Creţu şi Eugen Vargău şi fruntaşul Mădălin Lungu cu Medalia Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemn de război.
19 iulie 2009 – Sergentul Florin Emil Cojocaru şi caporalul Gheorghiţă Pavăl au fost răniţi, în baza militară română din Qalat, în urma unui atac insurgent cu rachete şi armament portabil de infanterie.
5 septembrie 2009 – Fruntaşii Constantin Buturugă şi Florin Drehluţă au fost răniţi în urma unui atac insurgent cu aruncătoare de grenade şi armament portabil de infanterie produs într-o bază militară aflată la 60 km de Qalat.
30 septembrie 2009 – Plutonierul Dănuţ Buzatu, caporalul Ionuţ Bogdan Ciubotaru şi fruntaşii Ionuţ Dumbravă şi Emanuel Cornel Berdei au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare pe autostrada Kandahar-Kabul. Autovehiculul Humvee, în care se aflau, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
20 noiembrie 2009 – Sergentul major Cristian Mostoc şi sergenţii Bertoni Marius Taifas şi Marian Muscăloiu au fost răniţi în urma unui atac cu rachetă ce a avut loc în Kandahar.
24 ianuarie 2010 - Plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru au fost răniţi în urma unui atac cu rachetă în baza militară din Kandahar.
19 februarie 2010 - Plutonierul Eugen Mănăilă a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
23 februarie 2010 - Fruntaşul Zamfir Marian a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare pe autostrada Kabul-Kandahar. Autovehiculul Humvee, în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.
7 aprilie 2010 – Plutonierul Eugen Ionel Bida a fost rănit în timp ce executa o misiune de patrulare în provincia Zabul. Echipa mixtă româno-afgană din care făcea parte a fost atacată de insurgenţi la 40 km N-V de Qalat. Ministrul Apărării Naţionale i-a conferit Emblema de Onoare a Armatei României.
24 aprilie 2010 – Fruntaşul George Tîrcomnicu a suferit o contuzie la cap pe timpul executării unei misiuni pe autostrada Kandahar-Kabul. Coloana mixtă de autovehicule a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.
1 octombrie 2010 – Caporalul Vasile Zbâncă a fost rănit în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE pe timpul executării unei misiuni în Afganistan.
23 noiembrie 2010 – Caporalul Angel-Paul Ilovan, aflat într-o misiune de patrulare în Provincia Zabul, Afganistan a fost rănit de suflul deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat.
1 mai 2011 – Locotenentul George Olteanu, plutonierul major Marius Apostol şi caporalul Daniel Riza au fost răniţi în timp ce executau o misiune pe autostrada A1 în Provincia Zabul, Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.
IRAK
16 februarie 2004 – Caporalul Florin Vuţă a fost rănit de răsturnarea unei macarale în tabăra din Al Hillah.
14 noiembrie 2004 – Locotenent-colonelul Ion Voicu a fost rănit uşor în urma unui atac cu bombe executat asupra campului american „Victory”.
28 septembrie 2005 -. Datorită condiţiilor de vizibilitate redusă, TAB-ul în care se afla plutonierul Marian Boboruţă s-a răsturnat, militarul fiind rănit.
14 aprilie 2007 – Plutonierii Victor Cornel Giuseppi Petrilă şi Alexandru Toma Petre, caporalul Iacob Valentin Muscă şi fruntaşul Dan Daniel Porumb au fost răniţi pe când se aflau în misiune de patrulare.
11 septembrie 2007 – Locotenent-colonelul Dorin Petruţ şi maiorul Iulian Daniliuc au fost răniţi, primul la gamba piciorului stâng, iar cel de-al doilea la omoplat, în urma unui atac cu o rachetă executat asupra bazei Camp Victory.
21 septembrie 2007 – Plutonierul Dănuţ Nicola, sergentul major Adrian Ilie Barbu, caporalul Sorin Cătălin Popa, fruntaşul Marius Traian Iovi şi sergentul major Gabriel Badea au fost răniţi în timp ce executau o misiune de patrulare. TAB-ul în care se aflau a fost avariat şi a luat foc la deflagraţia unui dispozitiv explozibil improvizat care a declanşat, ulterior, detonarea muniţiei din interiorul transportorului.
BOSNIA-HERŢEGOVINA
26 martie 2000 – Soldatul voluntar Gheorghe Geczi Kiss şi soldatul voluntar Ioan Marian Negoiţă au fost răniţi în timp ce executau o misiune de însoţire a unei coloane oficiale cu o autocamionetă a poliţiei militare italiene care, datorită unei ambuscade, a fost avariată.
Preluare de pe http://ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/974/
Simultan cu aceste drame, impostorii în uniformă militară dobândită la apelul bocancilor, la fel ca şi gradele, pentru alte merite decât cele militare, defilează de Ziua Independenţei Naţionale, Ziua Victoriei şi Ziua Europei - triplă sărbătoare de trei ori tristă - defilează, aşa cum am mai spus ca o adunătură de veselari, nici în pas de manevră, nici în pas de defilare, nici în cadenţă...
DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI!