marți, 15 ianuarie 2013

CRIZA DE ÎNCREDERE ŞI „EVADAREA” DINTR-UN EŞEC LAMENTABIL


CRIZA DE ÎNCREDERE ŞI „EVADAREA”
DINTR-UN EŞEC LAMENTABIL

 Motto. “Acest material nu este adresat lichelelor sociale  pentru că, dăunează grav sănătăţii. Nu puteţi voi lichelelor să păcătuiţi, prin conduita şi exprimarea suburbană, cât pot eu, să iert”

 În loc de introducere: 
„Oamenilor nu trebuie să le fie frică de guverne... guvernelor trebuie să le fie frică de oameni”; „Un om poate trăi cu capul plecat o vreme... o ţară NU!”; „Curajul nu reprezintă absenţa fricii, ci recunoaşterea faptului că este ceva mai important decât ea”; „Întregul este mult mai important decât o mică parte!”

Dragi camarazi,
Protestele din ianuarie 2012 , din Piaţa Universităţii au debutat în 12 ianuarie, dată la care, au avut loc primele acţiuni violente între manifestanţi şi forţele de ordine. Ca urmare a abuzurilor comise atunci de unii reprezentanţi ai forţelor de ordine, la împlinirea unui an de zile , şeful jandarmeriei Bucureşti a fost demis. Astăzi, 13.01.2013, jandarmii au fost surprinşi în aceeaşi piaţă de către manifestanţi, oameni simpli, cu salarii şi pensii de mizerie, dar cu principii. Principii, care ar trebui să înalţe orice român pe solida şi trainca  piramidă a LIBERTĂŢII.  În aceeaşi piaţă, în urmă cu 23 de ani, la 22 aprilie a avut loc cea mai mare demonstraţie anticomunistă şi, începând cu aceeaşi dată, zona centrală a Bucureştiului a fost declarată „Zonă Liberă de Neocomunism”. Un grup minor de manifestanţi a ocupat Piaţa Universităţii declanşând o spectaculoasă mişcare socială împotriva acelora care, prin rocada comunisto-securistă a cadrelor de conducere, mimau democraţia. Era timpul guvernării FSN. Participanţii la manifestaţia maraton, împrăştiaţi, în mod barbar prin intervenţia minerilor din 13- 15 iunie 1990, au fost etichetaţi direct şi fără echivoc de „apărătorii democraţiei din CPUN” cu apelativul „huligan” respectiv, „golan”. Propaganda comunisto – securistă   de atunci a prezentat naţiunii române mai multe „categorii de golani”: „golan de bine, golan elev, golan student, golan arestat, golan cu două doctorate, golan cu opinii, golan profesor,.... mamă de golan”. De atunci şi până în prezent, mii de personalităţi şi-au exprimat de la balconul universităţii denumit „tribuna democraţiei româneşti” o suită de revendicări, referitoare la apărarea democraţiei şi a statului de drept.
 Pentru noi,  membrii ai SCMD, este foarte clar: „vremea mitingurilor care adunau laolaltă, mii de camarazi, a trecut”. Ne îndreptăm cu bună ştiinţă spre o altă vreme denumită „vremea clevetirilor ascunse şi perfide, a lichelismului social şi politic, a mesajelor şi discursurilor manipulatorii”. Chiar persoane declarate foarte apropiate de cauza sindicală, nu văd sensul unui miting al SCMD.  Sub lozinca „arde-i pe corupţi” mii de camarazi acceptă în tăcere propaganda mincinoasă şi se hrănesc din sentimentele răutăcioase ale pieţei politico- mediatice. Peste tot în lume societăţile sunt despărţite de o „barieră a puterii”. De o parte şi de cealaltă parte, sunt dispuse atât colectivităţile umane favorizate cât şi cele defavorizate de soartă. Dicolo de barieră se află un segment oligarhic, politico- financiar şi administrativ, divizat formal, în structuri partinice şi unit prin interesele de clan. Acesta deţine puterea şi continuă să mimeze democraţia reprezentativă în numele celor mulţi, sărăciţi, exploataţi şi umiliţi. Selectaţi printr-un concept bine gândit al votului uninominal şi în acest început de ciclu politic, au umplut la refuz listele parlamentului organizând prezenta la program, în ture de serviciu. Susţinuţi de o întreagă reţea, fundamentată pe principiul ierarhico – funcţional, au construit o zonă rezidenţială a bunăstării, pe mai multe etaje de rudenie , dintre care cele mai frecvente sunt   de tip „naş –fin”. Aceste etaje de rudenie, prezente în structurile de putere sunt, după părerea subsemnatului, „florile otrăvite„ ale democraţiei. In mod paradoxal, actuala alianţă stânga – dreapta (USL) a  produs involuntar o breşă în sistemul democraţiei de tip european şi ca urmare a fost nevoie de existenţa unei supape de siguranţă, pentru salvarea opoziţiei parlamentare de tipul „proces de redistribuire”. Acest proces, adoptat tacit prin lege electorală, basculeasză pe cei vinovaţi de catastrofa umanitară suportată de români, timp de trei ani, în băncile opoziţiei. Prin „înţelegere frăţească”, rostogolirea responsabilităţilor şi a infracţiunilor, indezirabilii politici sunt reşapaţi şi refolosiţi ca pioni ai democraţiei. Prin sloganul „dreptate până la capăt” noua putere USL a aruncat praf în ochii celor care încă mai cred în miracolul sancţionării unor vinovaţi de catastrofa umanitară. În concluzie,  toate speranţele noastre în viitor vor fi legate de un principiu consacrat în ultimii 23 de ani, „banul dictează”.

Dragi camarazi,
Manifestaţiile din Piaţa Universităţii îmi creează o anumită nostalgie a vremurilor în care şi noi militarii pensionari, reprezentam o forţă civică redutabilă,  demnă de luat în seamă. Am participat la toate mitingurile SCMD  din Bucureşti şi  judeţul Braşov şi de fiecare dată, prin mandatul dat de CD al SCMD, v-am reprezentat ca şef al delegaţiei, atât la Palatul Cotroceni cât şi la Televiziunea publică şi Palatul Victoria. De fiecare dată, am cerut celor în drept respectarea unui principiu: „restabilirea dreptăţii şi adevărului”. De-a lungul celor trei ani (2009 – 2012) am scris peste 100 de editoriale în care am promovat acelaşi principiu. Nenumărate Petiţii, Apeluri de Urgenţă, Scrisori deschise, semnate de sute de camarazi au luat drumul Guvernului, Preşedinţiei, Parlamentului şi Ministerului Apărării Naţionale. Am luat contact direct cu diverse personalităţi politice de rang înalt, în faţa cărora, am pledat pentru respectarea acestui principiu. Am crezut iniţial  şi eu,  ca şi dumneavoastră în principiile statului de drept şi mai ales în sintagma des utilizată „nimeni nu este mai presus de lege”.  A trecut destul de mult timp şi ne-am convins cu toţii că sunt atât  de mulţi oameni şi atât de multe instituţii, care se situează „mai presus de lege”.  Se cunosc nenumăraţi edili care au derulat programe inutile sub semnătura unui pix clientelar ( patinoare de două ori mai scumpe, terenuri sportive în pantă, parcuri de agrement în păduri, telegondole la sate, gări superelectronizate în care nu vezi picior de om într-o lună, reţea de canalizare în sate  ale căror locuinţe nu sunt prevăzute cu băi, borduri şi  marcaje rutiere  pe drumuri în paragină, festivaluri de tipul „laleaua pestriţă”, secţii moderne de spitale fără personal, etc). Dar sunt şi instituţii cu serioase derapaje de la normele juridice , morale şi etice. Acţiunile noastre în instanţele interne şi internaţionale au fost lovite de nulitatea  funcţională şi deontologică a acestora (a se vedea absenţa răutăcioasă şi tendenţioasă a răspunsului la contestaţii, atât de necesar în acţiunile de apărare a dreptului la pensie).

Dragi camarazi,
Acum suntem în momentul în care înregistrăm eşecuri pe toată linia. Nu mai există comunicare între noi.  Numai pe 10 bloguri din 86 sunt postate materiale ce vizează  restabilirea dreptăţii şi adevărului iar pe blogul central, niciunul. Nu există niciun fel de comunicare între noi, cu câteva excepţii. Nu există niciun fel de strategie pe termen scurt, iar pe termen mediu şi lung  a spera aşa ceva, este utopic. Clevetirile şi răutăţile ieşite de sub controlul deontologic propriu, alimentează zilnic, manifestările licheleşti penetrate de bunăvoie în blogurile SCMD. Sub argumentaţia transparenţei, am căzut pradă unei propagande bine plătite şi infiltrate încă de la început, în structurile SCMD. Reproşurile la adresa conducerii de trădare a  intereselor, sunt alimentate masiv atât de atitudinea anonimă  faţă de mitingurile organizate , cât şi de lipsa de participare a noastră, în proporţie de peste 80%. Foarte mulţi criticaţi, de acasă din fotoliile confortabile,  opţiunea noastră pentru sprijinul USL. Se cunoaşte faptul că, opţiunea juridică a „dat chix”(  am explicat sumar de ce) şi logic era, să avem o variantă de rezervă. Această variantă de rezervă, soluţia politică de rezolvare a abuzului, a fost declanşată în 1Mai 2012, când în Piaţa Victoriei, ne-am adunat cu greu, 500 de protestatari SCMD. Atunci, premierul proaspăt desemnat, dl. Victor Ponta a cântărit spiritul nostru de solidaritate şi din acel moment ne-a potolit setea de dreptate , prin declaraţii liniştitoare. Am să reamintesc numai textul uneia” Un mesaj special vreau să-l transmit către acei militari, este vorba de aproximativ 7000 din Ministerul Apărării şi încă câteva mii din Ministerul de Interne care au avut de pierdut la momentul recalculării pensiilor. În bugetul pe 2013 şi în mod eşalonat, trebuie să îndreptăm acest lucru.... Avem obligaţia şi în bugetul pe 2013 avem intenţia clară de a-i aduce şi pe ei la nivelul la care ceilalţi colegi în mod meritat au ajuns (03. 12. 2012)”Din nefericire pentru cei 26.500 de pensionari militari, cu „pensiile greşit recalculate”, forţa reprezentativă a celor care am fost în Piaţa Victoriei la 1 mai 2012, suficient de firavă, nu a avut tăria de a imprima o voinţă politică serioasă pentru a „face dreptate până la capăt”. Din aceste considerente, a da vina pe conducere şi a acuza-o de trădare a intereselor SCMD mi se pare a fi demnă de „politica struţului”. Tot în şirul eşecurilor repetate se înscrie incapacitatea noastră de a menţine spiritul de solidaritate şi respect reciproc. Prin intervalale inactive ale filialelor s-au încadrat în fluxul denigrării persoane dubioase care bălăcăresc prin limbaj suburban orice acţiune comună şi acuză permanent orice acţiune de ieşire a noastră, din derapajul pasivităţii. Problema fondurilor SCMD şi a cheltuirii lor, a devenit mărul discordiei la fel ca şi încercarea noastră de a compensa eşecul juridic printr-o soluţie politică. Dacă la finalul acestui efort vom fi martorii unui eşec total şi lamentabil să căutaţi izvoarele lui în modul nostru de a fi, de a respecta, adapta şi aplica, principiile care ne-au definit. Nu aruncaţi vina noastră în spatele unor lideri. Ei vor pleca, deoarece este necesară schimbarea însă, vor veni vremuri mult mai grele. Vor fi corelate salariile între categorii şi profesii  şi implicit, vor fi corelate şi pensiile. Atunci veţi căuta alţi lideri pentru că rănile produse vor fi mult mai adânci. Toate instanţele vor da dreptate guvernelor şi statelor deoarece acestea „cunosc cel mai bine care sunt măsurile de austeritate ce trebuie luate dincoace de barieră” în lumea calicilor. Dincolo de barieră nu veţi avea acces, acolo este o altă lume clădită prin efortul şi sudoarea voastră.  Acolo trăieşte o lume care vă va croi multiplele şi diversele legi ale supunerii totale. Acolo se vor plămădi strategiile de anihilare a forţei civice şi a democraţiei stradale. O stradă aflată în totală paragină, prin răutăţile artificial induse de o propagandă nemiloasă, partinică, clientelară, mincinoasă şi trădătoare.
Ştiu că aşteptaţi minuni de la guvernul Ponta. Aceste minuni nu vin de la sine. Este iarnă , staţi în gura sobei şi depănaţi amintiri de  altădată. Aşteptaţi ca liderii, care nu mai  reprezintă pe nimeni să vă aducă dreptatea şi echitatea în fiecare casă. Veţi aştepta mult şi bine, deoarece guvernanţii nu au timp să revină la promisiunile din campanie. De fapt, nici nu sunt obligaţi să o facă. Îi presează mecanismele sofisticate ale transferului de responsabilitate şi eşec, din neputinţa lor, în cârca voastră. Lupta pentru putere abia acum a început. Este a doua fază în care, eliberaţi din chingile electorale, vor reface jocurile puterii într-un parlament sufocat numeric.
Rocada între ministerele de forţă, mâna întinsă finului, cruciada împotriva „violatorilor” în uniformă, amneziile legate de promisiunile pensionarilor militari, demonstrează că se pregăteşte o schimbare de retorică şi de atitudine. 


Numai societatea civilă îi poate trezi la realitate pentru a face publice: rezultatele şi măsurile aplicate furăciunilor anterioare, refacerea echităţii şi restabilirea adevărului pensiilor militare, scoaterea din sistem a caracatiţei clientelare, îndepărtarea nulităţilor, rezolvarea inflaţiei gradelor militare, sechestrul pe averile „demnitarilor” declaraţi de instanţe – hoţi, anihilarea influenţei baronilor locali şi instaurarea legitimităţii instituţionale, etc. Din societatea civilă făcea  parte şi SCMD. Acesta s-a retras din luptă în momentul în care camarazii vătămaţi, în mod barbar, trebuiau să sărbătorească victoria. Am lansat , în repetate rânduri, apeluri la unitate şi acelora care, „pentru merite exemplare”, au fost „Blagosloviţi şi Opriţi” din foame, cu un binemeritat supliment de bunăstare. Recentele controale ale Curţii de Conturi la casa sectorială vor dărâma sensul „cutumei politice fin-naş”, vor pune în evidenţă reaua intenţie şi incompetenţa cu care ni s-au încurcat destinele şi ni s-au amestecat arbitrar, demnităţile. Sau poate , de dragul menţinerii structurilor de putere, tot acest haos financiar şi procedural va fi aruncat sub preş. În această situaţie, lăsaţi fraţilor istoria şi ocupaţi-vă de prezent şi viitor! Transmit un ultim apel la solidaritate şi implicare! Un ultim apel colegial domnului colonel Tudor Marian, organizatorul acţiunilor noastre democratice şi legitime,  filiala SCMD sector 6, Bucureşti. Un ultim apel membrilor Comitetului Director. Refaceţi „linia frontului” şi treceţi la combaterea civică, democratică a abuzului!  Camarazi, vă ordon, treceţi peste orgolii! Încă se mai poate, până nu este prea târziu!
Preşedintele SCMD, Filiala 1 Braşov
Prof.univ.dr. Petrişor Mandu