Am avut privilegiul să-mi îndeplinesc serviciul militar în folosul României în două etape distincte şi egale ca durată, separate de anul 1989. Deoarece după 1990, s-a modificat Constituţia şi, implicit, insemnele statului, pot spune că am servit patria sub două drapele şi două tipuri de regimuri politice. Cu bune şi rele, am participat la toate evenimentele importante care au marcat evoluţia societăţii româneşti din 1969 şi până în prezent. Am pornit , ca şi dumneavoastră, plin de zel, dintr-un start în care mi-am concentrat toate visele, speranţele şi idealurile. Nu am ceva anume de reproşat nici sistemului socialist nici actualului sistem. După cum aţi sesizat nu am denumit în niciun fel actualul sistem , deoarece, în majoritatea cazurilor , a fost condus de foştii lideri comunişti sau de cei foşti utecişti , prin urmare, îmi este greu să pronunţ „sistem capitalist”. Noi militarii am împărtăşit permanent aceeaşi soartă în ambele sisteme, exploataţi, umiliţi, uitaţi. Niciodată în existenţa noastră, nu am fost angajaţi în conflictele dintre oameni, pentru ocuparea unor poziţii cât mai avantajoase, în cadrul piramidei sociale. Cu toţii sesizăm astăzi că, lucrurile nu merg bine în România şi că realitatea în care trăim rupe, din ce în ce mai violent şi adânc, din starea noastră de sănătate, din puţinul câştig al trudei noastre, precum şi din zilele de viaţă primite de la Cel de Sus. Din când în când rememorez textul unui principiu din Declaraţia de Independenţă a SUA şi anume „toţi oamenii sunt dotaţi de către Creator cu anumite Drepturi inalienabile, printre care Viaţa, Libertatea şi căutarea fericirii” şi nu-mi pot imagina că în ţărişoara noastră acest principiu este o iluzie şi o ficţiune, în locul său, fiind impusă, prin violenţă , legea. O lege care a instituit o diviziune a noastră între dreptate şi nedreptate. Sub paravanul acestei legi , este vorba de Legea 119/2011, este declarat a priori, necesar, evident şi adevărat principiul contributivităţii, pentru a masca alegerea ideologică socialistă arbitrară a rezolvării tuturor pensiilor. Unii teoreticieni susţin ideea că „atâta vreme cât legea se bazează pe ficţiune şi iluzie, dreptatea nu poate fi instituită”. Tânăra noastră legislaţie şi-a îndeplinit în ultimii 20 de ani menirea, în sensul că, a acoperit o minoritate îmbogăţită prin complicitate şi tâlhării. Cred că nu există noapte lăsată de la Dumnezeu să nu mă gândesc la „Omul din Răchiţele”şi să nu deplâng sârguinţa cu care a pornit la drum pentru eradicarea „salariilor şi pensiilor nesimţite”. Iniţial, această pornire viciată de lipsa de atitudine a opoziţiei, a vizat pe acei slujitori ai ţării, identificaţi prin sintagma „puşca şi cureaua lată”.
Am meditat mult asupra deciziei de a continua să scriu pe acest site al sindicatului militarilor, deoarece sunt convins că cei 90% dintre noi cărora pensiile le-au cresut, s-au resemnat într-o stare temporală de bine. Continui să scriu pentru acei 10% dintre noi cărora „Lista cu iluzii” ,orientativă, nefinalizată şi nesemnată a M.Ap.N, le-a adus la cunoştinţă faptul că pensiile pe care le-au primit, până la intrarea în funcţiune a Legii 119/2011, sunt „ilegale, imorale” şi trebuie diminuate. Prin urmare, avem de comparat două legi, una "depăşită şi ilegală" 164/2001 şi una „morală”, 119/2011.
Am hotărât să să scriu câte ceva despre drama celor cărora nu li s-au mărit pensiile ci , dimpotrivă, li s-au diminuat substanţial. Mă pot oferi drept exemplu, fiind unul dintre acei militari cărora „le-a fost suspendată pensia militară dar nu şi dreptul la pansie”. După ce un an şi patru luni am trăit din salariul de profesor, am renunţat la postul titular dintr-o universitate de stat şi am optat pentru pensie. Prin „lista cu iluzii” am aflat că am avut o „pensie brută ilegală” de 5000 lei şi prin recalculare , mi se cuvine „una legală” de 4200 lei (din care mi se reţin 16% + 5,5% impozit). Am dat acest exemplu nu pentru că sunt extrem de afectat că am primit, în sfârşit o „pensie morală”, ci pentru a-i oferi un răspuns colegului Groza Constantin din SCMD Făgăraş, la interpelarea „Unde sunteţi voi, generalii mei?” Luptăm alături de voi, permanent, pentru drepturile tuturora, numai că pensiile unora dintre noi, sunt revizuite la nivelul pensiei de maistru militar. Ministrul Apararii Nationale apreciază că, si-a indeplinit angajamentul asumat şi că pensiile au crescut atât la militarii cu cariera completă cât si pentru cei cu cariera incompletă.
"Le-am dat o veste bună pensionarilor militari - putem demonstra că angajamentul pe care mi l-am asumat a fost dus la bun sfarşit, deşi activitatea de recalculare a fost una extrem de complexă”.
Deciziile vor fi puse in aplicare între 1 noiembrie şi 31 decembrie 2011, astfel încat, la 1 ianuarie 2012, toţi pensionarii militari să primească pensiile revizuite",
Am intitulat acest material „LISTA CU ILUZII A UNUI SISTEM POLITIC VICIAT” pentru că este posibil ca viitorul guvern din 2012 să–şi asume răspunderea pe legea nr.1119 (este numărul corect) prin care vor fi diminuate cu 20% pensiile declarate acum legale (prin creştere) şi vor creşte cu 30% pensiile care au fost acum diminuate, inclusiv a subsemnatului. Poate să-mi spună cineva de ce Legea 164/2001 este strâmbă? Cum de a făcut Parlamentul o asemenea greşeală juridică? Dar altceva doresc să vă transmit. Nu am identificat în Sfintele Scripturi sintagma ”banii sunt ochiul dracului” însă sunt sigur că odată ce te vezi cu buzunarele pline , devii alt om. La un moment dat, când simţi că ai un portmoneu umflat cu bancnote foşnitoare ai impresia că eşti cel mai tare şi societatea te merită. În Biblie scrie că nu putem fi credincioşi lui Dumnezeu şi lui Mamona (zeul banului), în acelaşi timp. Dumnezeu îngăduie, în unele cazuri să avem mulţi bani , dar acest dar are două scopuri, să te bucuri de ei, să-ţi iei partea ta dar, să ajuţi şi pe alţii. Nu banii sunt păcatul, ci iubirea banilor duce la rău. Alexander Dumas a lăsat expresia” Banul este un servitor bun dar un rău stăpân”. Economia de piaţă ne obligă să recunoaştem că „Banii nu aduc fericirea dar o întreţin”. Din aceste considerente cei foarte bogaţi, de altfel muritori de rând, pot cumpăra zilnic mult mai multe kilograme de fericire decât cei săraci. Şi la unii şi la alţii ,banul le învrăjbeşte familiile şi chiar le mai destramă uneori. Banul este cel care generează certuri între amici, iar în numele lui se comit erori şi orori.
Problema banilor nu este gestionată aşa cum trebuie şi în acelaşi mod pentru toată lumea. Firmele fac restructurări, dau afară oamenii , economisind bani. Guvernul taie din salarii , pensii şi sporuri, dă concedii neplătite pentru a stânge ceva bănuţi la visteria statului. Simultan, oamenii politici şi profitorii neamului îşi „vând vilele şi se mută la bloc, îşi vând maşinile şi circulă cu troleul şi, din când în când, câte unul se aruncă de la etaj sau se spânzură că nu mai au din ce trăi”. Vedeţi ce "optimist naiv" vă scrie? De ce am devenit astfel? Foarte simplu de explicat. În România, această diversitate de idei şi filosofii despre dreptate, scăpate din chingile democraţiei este apanajul guvernului care, prin asumarea răspunderii, hotărăşte ce este moral şi imoral. Dumneavoastră, cei care figuraţi pe „lista cu iluzii” cu pensiile mărite prin revizuire, chiar credeţi că guvernul a făcut dreptate sau a reaşezat ordinea şi bunăstarea în segmentul social al celor cu „puşca şi cureaua lată”? Nu cumva mărirea cuantumului la peste 90% din cele 78.000 de pensii revizuite este rezultatul presiunii civice, mediatice , psihologice şi juridice efectuate de SCMD? Personal , sunt convins că acest sindicat al nostru a apărut la momentul potrivit în care, un regim politic absurd a încercat să lovească în sistemul cel mai fidel valorilor pe care se sprijină naţia, cel de apărare şi ordine publică. Altcineva nu a sărit în apărarea noastră şi să nu vă amăgiţi cu gândul, că în viitor, o va face cineva!
În ianuarie 2011, guvernanţii au crezut că ne vor bascula în clasa săracă, clasa de jos, adică cei îndatoraţi la bănci, cu casele ipotecate, cu speranţele spulberate , adică acei militari fără stagiul complet, cărora tot el, statul, le-a curmat destinul şi evoluţia în cariera militară.Acum , pe scena marii tragedii din luna ianuarie 2011, s-a lăsat cortina. Este linişte şi înţelegere, litigiul s-a stins pentru 90% din „marea familie a rezerviştilor”, banul a „jucat rolul său istoric” şi de această dată. Autorii acestui scenariu au evaluat un impact de 40.000 - 50.000 de noi membri în nepreţuitul partid al traseiştilor condus de reputatul ministru şi preşedinte de partid. Dar colegii noştri afectaţi de revizuire cu câte 25% din suportul financiar al vieţii lor , ce vor înţelege din această dreptate? Noi am fost educaţi într-un spirit care este o mare necunoscută şi o absenţă regretabilă în conştiinţele civice ale celor care „au făcut dreptate”. Însă nu uitaţi , dragi camarazi că o „dreptate strâmbă” este mai umilă decât o nedreptate”. Prin urmare, bucuraţi-vă cei care aveţi motive şi ramâneţi mai departe un suport sindical activ pentru cei care nu au reuşit. Ridicaţi cortina şi lăsaţi descoperită imaginea unei nedreptăţi chiar dacă ea ar afecta numai o singură conştiinţă. Dar sunt peste 10.000 de camarazi şi vor mai urma alte zeci de mii. Luaţi în calcul şi greşelile , intenţiile , lipsa de profesionalism, timpul la dispoziţie, precaritatea bazei de date, graba şi dispreţul cu care s-a lucrat şi veţi constata o altă faţetă a „revizuirii patriotice”. Personal, rămân cu pensia mea de „maistru militar”, şi sunt onorat că statul, prin liderul multicontestat din Răchiţele, „mi-a făcut în sfârşit dreptate”.Rămân însă pe baricade până la sfârşit. Probabil , vă voi da o veste bună după ce se va consuma episodul CEDO. Aici în ţara mea nu am nicio speranţă. Pentru cei care a-ţi înţeles mesajul meu, vă adresez rugămintea prietenească să rămâneţi activi alături de conducerea SCMD. O posibilă ocazie o aveţi în data de Joi , 23.06.2011, la pichetarea organizată de SCMD , între orele 09.00 – 19.00, în Piaţa Palatului, la statuia lui Carol I.
Honor et Patria! Vae victis!
PRESEDINTELE SCMD Braşov
Gl.mr. (r) prof.univ.dr. Petrişor Mandu