joi, 6 iunie 2013

Informare


 Colega noastră, Col. just. mil.(r.) Elena Cobuz , ne explică:
 Stimaţi camarazi,
       Doresc să vă fac unele precizări referitoare la "paşii" pe care îi are de urmat PLx 164/2013(Legea privind reîntregirea pensiilor militare) şi asta deoarece azi, (4 iunie), am avut o zi de coşmar, cu tot felul de telefoane, care de care mai de neînţeles pentru mine. Şi pe diverse tonuri, şi cu diverse scenarii etc.
      S-a depus la Senat, ca primă cameră sesizată. Prima cameră sesizată ARE TIMP LIMITAT pentru acţiunile sale (comisii, amendamente, plen, amânări etc). După expirarea acestui termen, ar fi trecut prin adoptare tacită, în forma în care a fost depusă.     
        Nu a fost cazul cu PLX 164/2013 (fost 121), care a urmat procedura normală.
       La Camera Deputaţilor, care e decizională, s-a stabilit cine face raportul (comisiile de muncă şi apărare), de la cine se ia aviz (egalitate de şanse, juridică etc). S-a stabilit şi un termen pentru raport, s-au derulat şi se derulează activităţile în comisii.
        Mulţi dintre dumneavoastră ati trimis amendamente la unii dintre cei care vor trebui să-şi dea avizul sau să facă raportul.
        Vă rog să ţineţi cont de faptul că, spre deosebire de prima cameră sesizată, camera decizională NU ARE TERMEN.
       La comisia raportoare se adună avizele, se depun amendamente, se dezbat, se face un raport final. În privinţa amendamentelor, e posibil ca unele să fie respinse în comisie, iar unele să treacă şi să fie înserate în raportul final care va fi înaintat la plen. Faptul că se discută în comisie unele amendamente nu înseamnă că legea va trece ... după vacanţa parlamentară. Dezbaterile se lungesc doar în situaţia în care sunt multe luări de cuvânt, discuţii contradictorii etc. Dacă deputatul care le-a depus nu poate ajunge să şi le susţină, ele se supun la vot şi "se întâmplă" una din cele 2 variante de mai sus.                  
        De asemenea, e posbil ca cel care a depus amendamente să şi le retragă DACĂ situaţia obiectivă o impune (similar cazul doamnei Anghel în Senat). În plen, nu se mai reiau amendamentele decât dacă sunt respinse la comisie şi cel care le-a formulat doreşte neapărata să şi le susţină. Acesta poate fi un motiv de retrimitere la comisii.
DAR, ATENŢIE! Nimeni nu garantează cât timp stă o lege până îi vine rândul să intre la plen sau că, odată ajunsă în plen, nu se poate întoarce la comisii. Motivele sunt multe şi diverse. Vă rog să analizaţi, cu titlu de exemplu, PLx 109/2012. A fost simplu, nu are niciun amendament, are raport de respingere şi a fost trimisă de la plen din nou către comisia raportoare. La comisie nu s-a depus, până acum, nimic în plus faţă de ce era înainte de a fi trimisă la primul plen.
        Şi atunci, de unde isteria asta, că ... nu ştiu ce urmează să se întâmple mâine cu PLx 164? Ne certăm în grup, pe roarmy, pe Plano10 şi poate şi prin alte locuri, apoi ne certăm 2 câte 2, fiecare vrea ALTCEVA şi nu sunt 2 care să vrea la fel!  Apoi trecem la telefoane... Nu pricep ce s-a întâmplat! Eu zic să ne rugăm la Domnul să ajungem sănătoşi până mâine şi om vedea ce-o mai fi. Elena