luni, 29 iunie 2015

SURSA: EVENIMENTUL ZILEI

Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost adoptat de Senat
Autor: Andreea Udrea | luni, 29 iunie 2015 | 0 Comentarii | 102 Vizualizari
Proiectul de lege privind pensiile militare de stat a fost adoptat cu 119 voturi pentru, 1 vot împotrivă şi 2 abţineri.

"Am fost şi rămân un susţinător al intereselor legitime ale militarilor români. Vă cer să dăm un vot favorabil pentru militarii români şi pentru securitatea naţională", a spus Gabriel Oprea, în plenul Senatului, liderul UNPR fiind unul dintre susţinătorii proiectului.
Senatul este prima Cameră sesizată.
De prevederile proiectului ar urma sa beneficieze, de la 1 ianuarie 2016, atat militarii si politistii, cat si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. In principiu, aceste categorii de persoane vor putea sa primeasca pensie de serviciu, pensie de invaliditate si pensie de urmas.
Pensia de serviciu pentru limita de varsta va putea fi obtinuta, potrivit proiectului, de catre militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care implinesc varsta standard de pensionare. In plus, acestia vor trebui sa aiba si o vechime efectiva de minimum 25 de ani, dintre care cel putin 15 sa fie vechime in serviciu.
Varsta standard de pensionare va fi de 60 de ani, insa la aceasta se va ajunge prin cresteri treptate.
În plus, vor avea dreptul la pensie de invaliditate cei care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza:
·             accidentelor de munca sau a unei boli contractate in timpul si din cauza indeplinirii serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei, SIDA;
·             accidentelor sau bolilor care n-au legatura cu indeplinirea serviciului.
Pensia va fi determinata, conform Proiectului de lege privind pensiile militare de stat, in raport cu gradul de pierdere a capacitatii de munca. Invaliditatea de gradul I va fi cea caracterizata de pierderea totala a capacitatii de munca si a celei de autoingrijire, iar invaliditatea de gradul II - pierderea totala a capacitatii de munca, dar cu pastrarea celei de autoingrijire. Invaliditatea de gradul III va fi cea caracterizata prin pierderea a doar jumatate din capacitatea de munca.
 In ceea ce priveste pensia de urmas, propunerea legislativa aflata la Senat dispune ca aceasta se va cuveni copiilor si sotului supravietuitor.
"Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul, la data decesului, era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat", este mentionat in proiect.
Copiii vor avea dreptul la aceasta pensie pana la 16 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, dar nu peste varsta de 26 de ani. De asemenea, pensia de urmas va fi acordata copiilor pe toata durata invaliditatii, indiferent de grad, daca aceasta a intervenit pana la 16 sau 26 de ani, dupa caz.

Sotul supravietuitor va primi pensia de urmas de la momentul atingerii varstei standard de pensionare, in conditiile in care durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. Cealalta conditie pentru acordarea dreptului va fi ca sotul supravietuitor sa nu realizeze venituri pentru care asigurarea este obligatorie sau, daca realizeaza, acestea sa fie mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut.