luni, 26 octombrie 2015

Ştafeta veteranilor a ajuns sâmbătă la Satu Mare
Alături de reprezentanţii Grupului “Invictus” a alergat şi Ministrul Apărării, Mircea Duşa


Ştafeta Veteranilor, aflată în penultima sa etapă, organizată de Grupul de militari voluntari INVICTUS, a ajuns sâmbătă la Satu Mare. Alături de militarii voluntari, în ştafetă a alergat şi Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Drapelul, predat sătmărenilor Ştafeta, care purta Drapelul Tricolor, a fost întâmpinată, pe platoul din faţa Monumentului Eroilor din Satu Mare, de preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Satu Mare, Nicolae Codreanu, care a preluat drapelul şi, după ce l-a sărutat, la înmânat primarului municipiului Satu Mare, Dorel Coica, după care acesta a fost arborat lângă monument. La momentul festiv au mai fost prezenţi şeful Statului Major General al Armatei Române, general locotenentul Nicolae Ciucă, ministrul secretar de stat în Ministerul Apărării, sătmăreanul Gabriel Leş, prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Alfatter Tamaş, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul Radu Roca, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, şefi de instituţii deconcentrate, veterani de război sătmăreni, dar şi mulţi cetăţeni.
O adevărată lecţie de istorie
În cuvântul său, Nicolae Codreanu, a dat o adevărată lecţie de patriotism şi a afirmat că în cel de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare conflagraţie mondială, românii au luptat pentru întregirea ţării şi nu pentru a cotropi alte teritorii. După un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, a luat cuvântul şi primarul Dorel Coica care a spus că, atât pentru el personal, cât şi pentru municipiul Satu Mare este o onoare să primească drapelul adus de cei care au alergat în “Ştafeta Veteranilor”. De asemenea, edilul şef a mai adăugat că veteranii de război, care sunt tot mai puţini, sunt demni de toată stima românilor şi a înmânat plachete omagiale atât veteranilor de război cât şi voluntarilor de la Grupul INVICTUS.
În sprijinul veteranilor de război
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat că, la împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, anul 2015 a fost declarat anul veteranilor de război. Ministerul Apărării a luat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea vieţii acestora printre care şi mărirea soldei cu 75%. Manifestarea de la Satu Mare s-a încheiat cu intonarea Imnului de Stat al României. “Ştafeta Veteranilor”, constând în Drapelul Tricolor, este purtată de membrii grupului Invictus România pe patru din principalele trasee de eliberare parcurse, în anul 1944, de Armata României. În fiecare dintre localităţile de pe traseele unde s-au desfăşurat bătălii, purtătorii ştafetei au înmânat Drapelul Tricolor veteranilor de război participanţi la bătăliile desfăşurate în cel de-al Doilea Război Mondial, după care acesta este predat autorităţilor locale şi arborat pe un edificiu reprezentativ pentru comunitate. Traseul parcurs de militari este următorul: Iaşi, Piatra Neamţ, Vatra Dornei, Bistriţa, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Cluj Napoca, Satu Mare, Carei (aprox. 744 km).

Dusa la Satu Mare