vineri, 26 februarie 2010

Scris de Mihai Ghenceanu, 25 Februarie 2010

Colonelul Gh. Strâmb a fost ales ieri liderul sindicatului cadrelor disponibilizate

Ieri, într-una din sălile mici ale Casei de cultură a Sindicatelor s-au adunat peste 100 de militari pensionați pentru a constitui Filiala Satu Mare a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD).
Au fost printre cei prezenți și ofițeri superiori – chestori și colonei – dar și maiori și căpitani și chiar subofițeri în rezevă din toate armele și anume din Ministerul Apărării, Poliție, Poliție de Frontieră, Pompieri, Servicii secrete, majoritatea sub vârsta de 60 de ani.
În județ sunt estimativ peste 500 de cadre militare în rezervă

Imediat după ce guvernul a anunțat că după prima măsură ce i-a grevat pe foștii militari de o activitate respectiv de un venit în plus, și anume cea de interzicere a cumulului pensiei cu salariul, au început demersurile pentru constituirea SCMD. Inițiatorul mișcării sindicale la nivel central ce a fost înființată și funcționează în conformitate cu legislația în vigoare a fost colonel dr. Mircea Dogaru.
De atunci, în majoritatea județelor țării s-au înființat filiale ale acestui sindicat iar de ieri, are și Satu Mare una.
În urma votului celor prezenți, colonel (r) Gheorghe Strâmb a fost ales președintele filialei, colonel (r) Dumitrul Pavel vicepreședinte iar colonel (r) Vasile Blidar, secretar.
În urmă cu câteva zile, atunci când guvernul a anunțat și măsura a doua luată împotriva foștilor militari și anume, tăierea pensiilor, nemulțumirea acestora a crescut exponențial. Ritmul înființării filialelor județene a crescut, iar după ce acestea se vor înființa în toată țara, conducerea centrală va putea să se gândească la activități sindicale de protest.
Ieri, din toți cei prezenți, peste 50 au avut asupra lor toate actele cerute de Statutul sindicatului și au semnat adeziunile, iar ceilalți au promis ca în cel mult două-trei zile, să devină membri cu drepturi depline în SCMD.

“Am ajuns bătaia de joc a guvernului”

Atât în perioada în care s-au distribuit formularele cererii de înscriere cât și după, mai mulți participanți și-au exprimat indignarea față de măsurile luate de guvern împotriva lor, cele două despre care am vorbit mai înainte fiind pe primul loc.
“Am ajuns bătaia de joc a guvernului”, a spus printre altele, colonelul Vasile Blidar. Alți vorbitori au subliniat faptul că la vârsta pe care o au, și anume de sub 60 de ani, nu pot să stea acasă și să aștepte pensia. “Nu suntem bătrâni, suntem încă în putere, avem experiență în multe domenii și vrem să mai fim folositori societății. Guvernul însă ne aruncă de-o parte, ba mai mult, mai vrea să ne taie și din pensiile care nu sunt atât de mari pe cât spun cei ce habar n-au ce vorbesc”, a spus un altul.
În fine, un fost colonel a subliniat că cei ce spun că au pensii mari uită să vorbească și despre privațiunile la care este supus un militar care nu are dreptul, pe perioada activității, să aibă un alt venit, nu are voie să facă altceva, decât meseria de militar. Apoi, ne-a mai spus dânsul, militarul de carieră merge din garnizoană în garnizoană pentru că trebuie să execute ordinele, viața de familie este grav afectată de misiunile la care ia parte, și alte asemenea privațiuni.
La această ședință de constituire a filialei nu s-a discutat despre acțiuni de protest, dar la sfârșit, președintele ei, colonelul (r) Gheorghe Strâmb a spus că va anunța o nouă întâlnire în perioada următoare. De asemenea, dânsul le-a indicat tuturor cadrelor militare în rezervă să viziteze site-ul