luni, 15 martie 2010

Intalnire a reprezentantilor Filialei Satu Mare cu Senatorul Valer Marian

Senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, s-a întâlnit vineri, în sala de sedinte a Primãriei Satu Mare, cu reprezentantii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Rezerva si în Retragere (SCMDRR).
Potrivit colonelului (r) Gheorghe Strâmb, presedintele filialei judetene Satu Mare a SCMDRR, aceasta a fost constituitã în 25 februarie si numãrã 31 de membri cotizanti. Acest sindicat îsi propune sã lupte atât pentru drepturile cadrelor în rezervã sau retragere, cât si pentru drepturile cadrelor militare active.
Presedintele Gheorghe Strâmb a declarat cã membrii sindicatului apreciazã gestul senatorului Valer Marian de a veni în întâmpinarea problemelor cu care se confruntã acestia.
Potrivit colonelului (r) Strâmb, o primã problemã care îi nemultumeste pe membrii sindicatului o constituie interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru cadrele care au pensia peste 1.800 de lei.
Legea unitarã a pensiilor constituie o altã problemã care nemultumeste profund cadrele militare în rezervã, pentru motivul cã o recalculare a pensiilor militare ar duce la o scãdere drasticã a acestora. În opinia acestuia, problema pensiilor mici nu poate fi rezolvatã reducând pensiile militare. Membrii sindicatului doresc ca pensiile militare sã fie reglementate fie printr-o lege specialã, ca si în celelalte state ale Uniunii Europene, fie printr-un capitol separat în Legea pensiilor.
O altã nemultumire a sindicalistilor militari este legatã de nerespectarea Legii privind statutul cadrelor militare sub anumite aspecte, cum ar fi de exemplu asigurarea asistentei medicale gratuite.
În final, Gheorghe Strâmb a declarat cã membrii sindicatului solicitã sã li se cearã scuze pentru cã militarii au fost catalogati drept beneficiari ai unor pensii nesimtite.
Membrii sindicatului au arãtat cã media de viatã a cadrelor militare este de 62 de ani si patru luni. La nivel national, pensia militarã medie este de 1.700 lei, 70% dintre cadre având pensii sub 2.000 de lei.
Intr-o interpelare pentru premier, Senatorul Valer Marian a declarat cã PSD nu va sustine proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice initiat de Guvernul Boc, iar în cazul în care va trece în forma actualã va ataca legea la Curtea Constitutionalã si va initia o motiune de cenzurã.
Parlamentarii coalitiei de la guvernare (PDL-UDMR- independenti) vor, prin încercãrile de schimbare a presedintelui Senatului, Mircea Geoanã, sã deturneze atentia si sã blocheze procesul legislativ, urmãrind aprobarea tacitã a acestei legi. Referitor la interpelarea adresatã în 22 februarie a.c. ministrului Apãrãrii, Gabriel Oprea, având ca obiect problema pensiilor militare, senatorul Valer Marian a arãtat cã, desi termenul
a expirat miercuri, încã nu a primit un rãspuns. Senatorul Marian a spus cã va reveni cu o interpelare mai amplã si mai documentatã în aceastã problemã, ce va fi adresatã premierului Emil Boc.
Acesta a mai declarat cã PSD va face demersuri fie pentru eliminarea interzicerii cumulului pensiei cu salariul, fie pentru ridicarea limitei de interdictie de la 1800 lei în jurul sumei de 4000 lei (circa 1000 euro). Aspectele legate de nerespectarea Legii privind statutul cadrelor militare vor fi cuprinse în interpelarea adresatã premierului Boc. Senatorul social democrat de Satu Mare a mai arãtat sindicalistilor militari cã pensiile speciale ale parlamentarilor, pe marginea cãrora se face atâta scandal si cu a cãror anulare a fost si este de acord, reprezintã o milionime din PIB-ul României, iar cu acesti bani nu se poate rezolva problema salariilor si pensiilor mici din tara noastrã, cum a invocat inclusiv vineri premierul Boc.
Articolul a aparut in cotidianul Gazeta de NordVest sub semnatura lui Szasz Lorand.