duminică, 13 iunie 2010

Băsescu în ochii românilor: Lider puternic, dar mincinos, arogant şi corupt
Data: 12.06.2010 19:07
Sursa foto: realitatea.net
Galerie foto: (1)

Un sondaj de opinie relevă că românii nu au deloc o părere bună despre preşedintele României. O mare parte îl consideră mincinos, corupt şi chiar dictator.



Potrivit unui sondaj comandat de PNL dat publicităţii sâmbătă, 77,4% dintre români intervievaţi au o opinie nefavorabilă faţă de Traian Băsescu. Procente mai multe la capitolul “opinie nefavorabilă” a adunat doar Emil Boc (84,6%).

La întrebarea “Care este primul lucru care vine în minte când vă gândiţi la Traian Băsescu”, atributele negative au depăşit net asocierile pozitive. 61,7% dintre respondenţi au dat atribute negative şi doar 14,3%, pozitive. 13,3% au răspuns “un lider mincinos”, 7,4% au spus că primul lucru care le vine în minte când se gândesc la Băsescu este că e “un lider corupt”. De asemenea, 4,5% au răspuns “dictator” sau dictatură.

Din seria asocierilor pozitive, cele mai des pomenite sunt “politician cu experienţă” şi “se luptă pentru dreptate” – 1,8% din respondenţi în ambele cazuri. 1,6% dintre respondenţi au spus despre preşedintele ţării că “se luptă pentru popor”, iar 1,2% îl percep drept “un lider ambiţios”.

Când vine vorba de eficienţa politică şi administrativă, 76,4% dintre respondenţi au evaluat-o pe cea a lui Traian Băsescu drept “proastă”. La acest capitol, doar Emil Boc stă mai rău – dezaprobat de 85% - şi Guvernul, a cărui eficienţă este calificată drept proastă de 80,4%.

O altă întrebare vizează percepţiile asupra calităţilor morale ale oamenilor politici. Traian Băsescu este considerat “corupt” de 75,6% dintre români şi îl devansează în acest top pe Emil Boc pe care 71,2% îl cred corupt.

La întrebarea “Din punctul dumneavoastră...este un lider APROPIAT DE OAMENI sau AROGANT?”, 66,1% au răspuns că Traian Băsescu este arogant. Din acest punct de vedere, preşedintele este devansat de premierul Emil Boc, pe care 73,6% îl consideră arogant.

De asemenea, 82,7% dintre români cred că Băsescu nu-şi respectă promisiunile, în timp ce 85,4% spun că Boc nu-şi respectă promisiunile. 71,7% sunt de părere că Băsescu este „incapabil să conducă ţara”.

Totuşi, Traian Băsescu este considerat de 52,7% dintre respondenţi drept un lider puternic, în timp ce Crin Antonescu este considerat puternic de 46,4%, iar Victor Ponta, de 44,3%. Doar 8,7% îl consideră pe Emil Boc drept lider puternic.

Studiul a fost realizat de Grupul de Studii Sociale 2000 în perioada 4-6 iunie la comanda PNL pe un eşantion de 1089 de persoane cu drept de vot din mediul urban şi rural. Marja de eroare a cercetării este de +/- 3%.
Sursa: realitatea.net