marți, 16 noiembrie 2010

Judecătorul suprem Emil Boc
Autor GNV Locale 15 Noiembrie 2010

Valer Marian

Raport din Parlament

Senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, a prezentat ieri, în plenul Senatului o declaraţie politică intitulată “Judecătorul suprem Emil Boc”. Reproducem integral conţinutul declaraţiei politice:

Şeful formal al Guvernului, premierul Emil Boc, licenţiat în drept la fără frecvenţă, proaspăt conferenţiar ameninţat de şomaj şi doctorand întârziat în drept constituţional, tinde să devină un judecător suprem în România, în timp ce jucător suprem a fost şi a rămas stăpânul său de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu. Vinerea trecută, Curtea Constituţională a României a dat publicităţii motivarea hotărârii prin care a decis că angajarea răspunderii Guvernului Boc pe Legea Educaţiei este neconstituţională. Deşi în motivare se arată că în acest caz nu subzistă condiţia urgenţei şi că Guvernul a încălcat competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare, premierul Boc nu a recunoscut validitatea hotărârii instanţei constituţionale supreme din România, declarând imediat că decizia Curţii Constituţionale permite Guvernului continuarea procedurii asumării răspunderii pe Legea Educaţiei. Tot săptămâna trecută, trei tribunale din România (Vâlcea, Călăraşi şi Dolj) au admis cererile unor angajaţi bugetari, au declarat ilegală reducerea salariilor cu 25% de către Guvernul Boc şi au obligat la restituirea sumelor tăiate pe motiv că a fost încălcat dreptul de proprietate. Premierul Boc nu recunoaşte însă aceste hotărâri judecătoreşti, intenţionând să le infirme prin hotărâri de guvern care vor amâna plata restanţelor. Cu puţin timp în urmă, Boc a contestat hotărârile a două curţi de apel (Cluj şi Bucureşti) care au decis suspendarea hotărârii de guvern privind recalcularea pensiilor militarilor, magistraţilor, diplomaţilor ş.a.
O sfidare de asemenea manieră a hotărârilor instanţei constituţionale supreme şi a instanţelor de drept comun este fără precedent în România postcomunistă. O asemenea sfidare este de o gravitate deosebită, mai ales în actualul context de criză economică şi instituţională, putând fi interpretată drept un îndemn la nerespectarea legii şi la nerecunoaşterea puterii judecătoreşti. O asemenea interpretare a deciziei Curţii Constituţionale este de natură să lase Parlamentul fără principalul obiect de activitate: legiferarea. Premierul autodeclarat jurist şi profesor de drept constituţional dovedeşte că nu cunoaşte ori nu respectă nici măcar principiul elementar al statului de drept conform căruia nimeni nu se află deasupra legii. Acum, nu ne mai miră că premierul Emil Boc a devenit un campion al neconstituţionalităţii, având în palmares în mai puţin de doi ani de guvernare cel puţin 7 (şapte) angajamente legislative (ordonanţe de urgenţă, legi sau proceduri de angajare a răspunderii) declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.
Nu ne mai miră nici faptul că prestigioasa conducere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj – Napoca nu-i recunoaşte premierului Emil Boc calitatea de profesor de drept constituţional. Pe de o parte, Emil Boc a absolvit Facultatea de Drept la fără frecvenţă, ca a doua facultate, licenţa iniţială şi de bază obţinând-o în istorie şi filozofie. Boc n-a fost niciodată un practician al dreptului întrucât nu a activat în magistratură (ca judecător sau procuror), nu a practicat avocatura şi nu a fost nici măcar consilier juridic la vreo instituţie sau firmă. Pe de altă parte, Emil Boc nu a fost şi nu este profesor la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai. Boc a predat doar elemente de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a universităţii clujene, la care este decan Cătălin Baba, fost şef al Cancelariei primului – ministru, actualmente secretar de stat în Ministerul Educaţiei, şi unde a obţinut gradele universitare de lector şi, mai recent, de când este premier, de conferenţiar. Nu este lipsit de importanţă că premierul Emil Boc nu a reuşit să-şi ia doctoratul în drept constituţional, fiind doctorand în materie de nu mai puţin de 11 ani. Ghinionul său este că-l are coordonator la lucrarea de doctorat pe unul din cei mai prestigioşi profesori de drept constituţional din România (Ion Deleanu), de care nu a trecut nimeni fără să ştie.
Senator Valer Marian