joi, 13 ianuarie 2011

Militarii pensionari nu mai suporta batjocura Guvernului
Scris de Mihai Ghenceanu, 13 ianuarie 2011

Constituiti in sindicat, acestia contesta toate deciziile de pensionare

Joi, 13 ianuarie, de la ora 12, in Amfiteatrul mic al Casei de cultura a sindicatelor, peste 150 din cei aproape 200 de membri ai Filialei Satu Mare a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) s-au adunat pentru a se sfatui cum sa contracareze masura guvernului de taiere a pensiilor.

Presedintele Filialei satmarene, colonel (r) Gheorghe Stramb, a prezentat situatia si a informat participantii ce demersuri trebuie sa faca pentru a ataca in instanta deciziile in baza carora li s-au recalculat – de fapt taiat masiv – pensiile. Demersurile pot fi facute numai dupa ce toti militarii pensionari vor primi deciziile noi, dar pregatirile “tactice” au inceput inca de marti, 13 ianuarie.

Militarii sustin ca numai 10% aveau pensii de peste 3.000 lei

Reamintim ca anul trecut, guvernul a emis HG nr. 735/2010 in baza careia a decis recalcularea pensiilor militarilor, politistilor, a celor din SRI, precum si din a fostilor angajati din celelalte structuri militarizate. Motivul invocat de guvern a fost acela ca militarii au “pensii nesimtite”, si a stabilit un nivel de 3.000 lei pana la care, a declarat mai intai ministrul Apararii, Gabriel Oprea si apoi premierul Boc, prin recalculare nu se va pierde nici un leu.
Parlamentul a adoptat apoi hotararea si a inclus pensionarii militari si celelalte categorii de militari ce se incadrau in categoria “pensii speciale”, in Legea nr. 119/2010 conform careia, s-a spus la vremea respectiva, toti pensionarii trebuie sa primeasca drepturi pe principiul contributivitatii.
De cateva zile, militarii au inceput sa-si primeasca pensiile recalculate, majoritatea dintre dansii nu-si primesc insa si noile decizii de pensionare. Dar banii adusi de postas sau virati in cont, sunt in 90% dintre cazuri cu 40% – 70% mai putini decat cei primiti in decembrie, inainte de recalculare, indiferent ca au avut sub sau peste 3.000 lei/luna.
Mai mult, prin Sentinta civila nr. 338/2010 pronuntata de catre Curtea de Apel Cluj in dosarul nr. 1371/33/2010, ramasa definitiva si irevocabila si apoi prin Decizia nr. 38/7 ianuarie 2011 pronuntata de inalta Curte de Justitie si Casatie (ICJC), s-a dispus< “suspendarea executarii HG nr. 735/2010, pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010, privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, pana la pronuntarea instantei de fond”.
Guvernul insa a interpretat in mod original decizia ICJC, a considerat ca decizia se refera numai la cei ce au atacat in instanta HG nr. 735/2010 respectiv Legea nr. 119/2010 si a trimis tururor militarilor, indiferent ca au depus contestatii in instanta sau nu, pensiile taiate la jumatate la unii si chiar la mai mult la altii.
Ca urmare, sindicatul lor a initiat demersuri de atacare a acestor masuri pe care militarii le considera “o ofensa, o batjocura, la adresa noastra, a uniformei militare si prin extensie, a Armatei”.

In ultimele doua – trei zile, in filiala s-au inscris circa 50 de noi membri

Presedintele, colonel (r) Gheorghe Stramb, ne-a spus ca numai in ultimele doua – trei zile, in filiala satmareana s-au inscrie circa 50 de noi membri, asa ca numarul acestora a ajuns la aproape 200.
In continuare, dansul a declarat< “Suntem revoltati de faptul ca, din cei aproape 200 cati suntem in filiala, numai unui singur membru i-a crescut pensia in urma recalcularii, celorlalti 199 le-a scazut intre 40% si 70%. Am decis sa atacam in instanta deciziile, iar la nivel central, sindicatul nostru a inaintat Parchetului General plangeri penale impotriva premierului Emil Boc, a ministrilor Traian Igas, Gabriel Oprea si a directorului SRI, George Maior, pentru nerespectarea legislatiei si a hotararilor judecatoresti privind pensiile”.
Pentru a ataca in instanta deciziile in baza carora li s-au taiat pensiile, la intalnirea de joi li s-a spus celor prezenti ca, in afara copiei de pe decizie, mai trebuie sa depuna o copie de pe vechea decizie, o copie de pe cuponul de pensie si una de pe actul de identitate.
Colonelul (r) Vasile Blideran va coordona apoi colectarea actelor, trimiterea lor la instanta, precum si celelalte formalitati ce tin de acest demers. S-a decis de asemenea ca, pe baza de voluntariat, acesta sa fie ajutat de alti membri ai filialei.
SCMD invoca incalcarea Constitutiei, a legislatiei europene, a dreptului la proprietate si contesta pozitia oficiala a Guvernului potrivit careia hotararile judecatoresti care prevad suspendarea HG nr. 735/2010 sunt aplicabile numai reclamantilor in dosar.
In acelasi timp, Sindicatul militarilor pregateste initierea unui proces impotriva sefilor centrelor militare care au eliberat adeverintele pe baza carora au fost recalculate pensiile, deoarece acestea nu au fost emise de autoritatile competente, nu indica sursa veniturilor inscrise si nu sunt semnate de organul financiar contabil.