sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Umilirea pensionarilor militari continuă
Autor GNV Locale 25 Ianuarie 2011

Valer Marian si pensionarii militari

În urma unui telefon de la Bucureşti, membrilor Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Satu Mare le-a fost blocat accesul în Cercul Militar Judeţean, unde aveau programată o întâlnire cu senatorul Valer Marian

Pensionarii militari, organizaţi în Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Satu Mare, au fost scoşi ieri din sediul lor care se află în incinta Cercului Militar Judeţean, deoarece aveau programată o întâlnire cu senatorul PSD Valer Marian.

Pensionarii spun că au programat o întâlnire cu parlamentarii sătmăreni pentru a le cere să le susţină doleanţele, însă singurul care a răspuns invitaţiei a fost senatorul Valer Marian. Întâlnirea trebuia să aibă loc la ora 11 la sediul Cercului Militar, unde funcţionează şi această asociaţie, însă cu câteva minute înainte comandantul Cercului a primit un telefon de la Bucureşti, cu ordin să-i scoată afară pe pensionari şi pe veteranii de război. Cheia a ajuns la şeful Cercului Militar Satu Mare, care a închis instituţia şi s-a făcut nevăzut.
Pensionarii s-au regrupat şi au reuşit să obţină pentru câteva ore sala sindicatului CSDR Satu Mare, din clădirea sindicatelor de pe strada Păstrăvului. Aici s-au întâlnit cu senatorul Valer Marian, care a promis să susţină mai departe revenirea la vechea lege a pensiilor.
Senatorul a spus că „ministrul Oprea s-a speriat tare” dacă nu i-a lăsat să se întâlnească în clădirea Cercului Militar. Valer Marian a promis că, după începerea noii sesiuni parlamentare, va milita mai departe pentru recunoaşterea statutului militarilor ca în orice ţară membră NATO, considerând că actuala guvernare a încălcat mai multe legi ale ţării, principii fundamentale ca neretroactivitatea legii şi recunoaşterea dreptului câştigat, precum şi hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Pensionarii militari sătmăreni i-au prezentat senatorului Marian mai multe cazuri în care le-au fost reduse pensiile cu sume între 1.000-2.000 lei. A fost prezentat un caz hilar în care doi militari care au aceeaşi vârstă, aceeaşi vechime şi au avut aceeaşi funcţie înregistrează o diferenţă de 1.000 lei între pensiile lor. Unii dintre ei au prezentat şi adeverinţe neconforme cu realitatea din care le lipsesc perioade de cinci ani sau chiar de zece ani de activitate. Unul dintre ei s-a plâns că a trebuit să facă cinci drumuri la Arhivele Naţionale Militare de la Piteşti. Majoritatea militarilor prezenţi au învederat că ei doresc pensie de militar, nu pensie de asistat social şi că cel mai mult îi doare nu neapărat reducerea pensiilor cât discreditarea unei instituţii fundamentale a statului român, armata, şi învrăjbirea unor categorii socio-profesionale de către actuala guvernare. Unii dintre militari au atenţionat că actualii guvernanţi “trebuie măturaţi pentru trădare de ţară” şi că inamicul trebuie nimicit prin vot sau prin alte metode, dacă este cazul.
O parte din pensionarii militari au susţinut că ar fi vrut să protesteze de Ziua Unirii Principatelor, însă nu a existat o bună organizare, acuzându-l pe colonelul (r) Gheorghe Strâmb, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Satu Mare, că nu s-a implicat suficient şi nu a putut fi contactat în ultimele două zile.
Theodor Someşan