joi, 8 martie 2012

Comunicatul nr. 10 din 08.03.2012I. MODUL DE ACTIUNE IN VEDEREA DEPUNERII UNOR NOI INSCRISURI
LA DOSARUL CAUZEI


In ultima perioada de timp, o parte dintre avocatii care reprezinta in instanta interesele membrilor de sindicat au sesizat departamentul nostru de faptul ca o serie dintre membrii SCMD nu inteleg pe deplin importanta demersurilor lor si a strategiei folosite, formuland cereri - in dosarele in care sunt parte - in dezacord cu strategia pusa la punct de acestia.
In fapt este vorba de depunerea unor copii ale deciziilor de revizuire a pensiilor, sustinand ca doresc sa le conteste la pasul 1a, altii doresc sa renunte la acest pas sau sa solicite conexarea dosarelor – si exemplele ar putea continua. Toate aceste actiuni se intampla fara o consultare prealabila cu avocatii. Din aceste motive, sustin avocatii, unele complete de judecata au inceput sa ia decizii nefavorabile SCMD.
Pentru a evita astfel de situatii pe viitor, membrii de sindicat care doresc sa depuna la dosarul cauzei noi probe sau sa formuleze diverse cereri (in scris sau direct in instanta) sa faca aceste lucruri numai prin intermediul SCMD (Filiale sau Departamentul Juridic – daca ne referim la inscrisuri) sau dupa o consultare prealabila cu avocatii (daca ne referim la cereri formulate direct in instanta).
Pe de alta parte, exista si situatii in care instantele de judecata solicita punctual indeplinirea de catre petenti a unor actiuni specifice (de exemplu: confirmarea imputernicirii data presedintelui SCMD, dovedirea calitatii de membru de sindicat, depunerea la dosar a unor copii ale deciziilor de revizuire etc.). Aceste actiuni trebuie indeplinite de petenti exact asa cum au fost formulate de instanta, multe dintre ele sub sanctiunea anularii actiunii.

II.EMOTIA PRODUSA DE CIRCULATIA PE INTERNET A UNUI COMENTARIU LA O DECIZIE CEDO
In ultimele zile circula pe internet un material semnat de un anume Calin Dragos (judecator ?) care se refera la o decizie CEDO, comentariu ce a produs o vie emotie in randurile membrilor SCMD. Din comentariu rezulta ideea ca cei implicati in dosar sunt grefierii si politistii. Lucru nu tocmai adevarat ! Este vorba doar de numar de 5 doamne din judetul Covasna care au avut functii de grefier si au iesit la pensie in baza Legii nr. 567/2004, ca lege speciala. Cuantumul pensiei lor calculat in baza legii respective reprezentand in medie 80% din ultimul salariu brut incasat anterior pensionarii. In speta in cauza CEDO a respins ca inadmisibil capatul de cerere referitor la incalcarea art.1 (dreptul de proprietate) din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale. Curtea a amanat insa examinarea plangerii reclamantelor in ceea ce priveste incalcarea drepturilor protejate de art. 6 (dreptul la un proces echitabil) si art. 14 (interzicerea discriminarii) din Conventie.
Dosarul inaintat la CEDO de catre sindicatul grefierilor, care cuprinde aproape 300 persoane din randul personalului auxiliar instantelor si parchetelor, are numarul 14387/2011. Acest dosar se afla in prezent la Camera Superioara 3 a CEDO pentru fixarea termenului si modului de judecata (pilot/cu celeritate sau obisnuit). Aceste aspecte au fost omise (voit ?) din comentariul respectiv, iar lipsa lor a creat o mare confuzie.
Oricum, situatia personalului auxiliar din instante si parchete nu este identica cu cea a militarilor/politistilor. Grefierii au intrat in 2004 pe legea speciala venind de pe un sistem de pensii contributiv si nu necontributiv, cum este considerat cel al militarilor. In plus, sistemul pensiilor militare de stat, care avea la baza Legea nr. 164/2001, se incadra perfect sistemelor ocupaţionale de pensii guvernate de Directiva 86/378/EEC, amendată prin Directiva 97/96/EC adoptată în considerarea jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie. Daca statul roman doreste sa se conformeze reglementărilor comunitare, in mod normal va trebui sa revina la sistemul pensiilor militare de stat.

III. PROBLEMA EVIDENTEI DOSARELOR/PROCESELOR

Avand in vedere importanta tinerii unei evidente exacte a dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata, Departamentul Juridic a hotarat in sedinta din 07.03.2012 sa il numeasca pe domnul colonel (r) Ioan State, membru cu drepturi si obligatii depline al departamentului, responsabil cu evidenta proceselor SCMD. In aceasta calitate, dl colonel (r) va tine periodic legatura cu filialele si casele de avocatura in vederea centralizarii datelor necesare intocmirii si actualizarii acestei evidente.
La solicitarea Comitetului Director al SCMD sau a Departamentului Juridic, dl colonel (r) State va prezenta situatia proceselor in sedintele organismelor de conducere respective.


Anexa: Scrisoarea SCMD adresata ministrilor de resort in scopul anularii procesului de regularizare a platii pensiilor, in sensul retinerilor sumelor “incasate in plus”

NOTA : Continutul comunicatului a fost aprobat in sedinta Dep. Jur. din 07. 03. a.c.

Seful Departamentului Juridic
Col (r) Monica CALOIAN


DOMNULE MINISTRU
Va informam ca Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a obtinut in justitie pentru membrii sai peste 1200 de hatarari definitive si irevocabile favorabile impotriva deciziilor de recalculare, acestea fiind nule de drept deoarece au fost emise in plina perioada de suspendare definitiva si executorie a acestei activitati, cu un nepermis caracter retroactiv. Drept urmare, deciziile de revizuire, emise in baza OUG nr. 1/2011, aprobata la doua maini prin Legea 165/2011, sunt fara obiect deoarece incearca sa legitimeze respectivele decizii nule de drept.
In aceasta situatie va solicitam sa interveniti, in calitatea pe care o aveti, in conformitate cu prevederile legale pentru amanarea/incetarea executarilor silite, adica restituirea de sume abuziv stabilite ca foloase necuvenite din drepturile de pensie, cu incepere de la 01.01.2012, pentru membrii de sindicat.
Cata vreme membrii SCMD sunt in procese in instante pe recalculare si pe revizuire - pe care culmea ! – le si castiga in tara, executarea silita nu poate fi declansata pana la solutionarea definitiva pe cale juridica a cazurilor, cu atat mai mult cu cat se bazeaza pe OUG nr.1/2011, deja desfiintata in justitie.
In speranta ca veti intelege demersul nostru, faptul ca nici noi nici institutia dumneavoastra nu avem nevoie de actiuni absolut inutile, care sa complice si mai mult haosul juridic in care se zbate Romania, consideram ca ceea ce propunem va scuteste de asumarea unor noi, inutile si ilegale responsabilitati.
Asteptam raspunsul dumneavoastra pana pe 15.03.2012 cand, daca acesta va fi negativ, vom incerca sa obtinem, pe alte cai legale, pentru membrii SCMD, ceea ce stabileste legislatia nationala si europeana in situatia proceselor aflate in derulare.
Al dumneavoastra,
COLONEL (r)
Mircea DOGARU
PRESEDINTELE SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE


DOMNULUI DIRECTOR AL SERVICIULUI ROMAN DE INFORMATII