marți, 19 februarie 2013


Rezolvarea crizei pensiilor militare

Doamnelor si domnilor,
Deoarece, in ultima perioada, tot felul de zvoneri isi dau cu parerea, vorbind despre diverse recalculari si speriind toate categoriile de pensionari din Romania, inclusiv pe noi, cei care am ajuns in postura de asistati social, va comunic, asumandu-mi intrega raspundere, datele exacte ale situatiei, asa cum le-am discutat  ieri cu  persoana insarcinata de Premier cu rezolvarea crizei pensiilor militare:
  • In februarie 2012, SCMD a solicitat, profesionist, organelor de control ale statului, auditul pe cele trei Case Sectoriale de Pensii. A raspuns pozitiv doar Curtea de Conturi care ne-a prezentat si ordinea auditurilor: MAI, SRI - in 2012, MApN - in 2013. La solicitarea noastra, dl. ministru Dobritoiu a reusit sa micsoreze termenul, declansand auditul si la MApN pe 2012. Aparand gravele nereguli, anuntate de noi, actualul ministru a prelungit, si daca putem spune asa, a adancit auditul. Rezultatul se contureaza a fi penal, dincolo de orice imaginatie.
  • Procesul anticonstitutional si impotriva oricaror principii de drept a fost stopat prin Curtea de Apel Cluj, la 28 sept. 2010. Dar ordonatorii de credite vinovati au  continuat procesul, pe sest, si au emis deciziile ilegale din dec. 2010, prin care urma sa devenim, cu 1 ian. 2011 asistati social, cu venituri reduse cu 18-69% fata de ultima pensie legala. Absolut toti, fara exceptie! Manifestatiile SCMD din ian. 2011 si victoria absoluta de la ICCJ din 7 ian. 2011 i-au facut pe ordonatorii de credite vinovati sa declanseze operatiunea numita "Revizuire", obiectul acesteia fiind deciziile de recalculare, nule de drept. De aici, s-a declansat haosul.
  • Indiferent ca au scazut abuziv sau au fost marite, legal sau penal, ajutoarele noastre lunare, botezate pensii, s-au incasat ilegal si se incaseaza in continuare, prin tranferuri de fonduri fara acte justificative.
  • Pentru a stopa ilegalitatile, este necesara Ordonanta de Urgenta ceruta de SCMD, care ar face sa inceteze si discriminarea celor defavorizati. Aceasta a fost promisa de dl. Ponta in iulie 2012 si in repetate randuri, in perioada septembrie-decembrie 2012, fiind amanata pe 2013, sub pretextul noului buget. In realitate, banii necesari, astazi in suma de 70 milioane lei, pentru perioada ian. 2012 - martie 2013, au existat si exista asa cum a argumentat Maria Lupu, prin marile economii inregistrate ca urmare a deceselor noastre, strict monitorizate. Ordonanta este la latitudinea Premierului, nu mai necesita discutii inutile, cu persoane inutile din spectrul politic, menite doar sa acorde o falsa importanta pescuitorilor in ape tulburi.
  • Problema Ordonantei va fi abordata de Comisia de dialog a SCMD la discutia cu Premierul, dupa intoarcerea domniei sale de la Paris.
  • In ceea ce priveste Legea pensiilor militare de stat, numita asa la propunerea SCMD, proiectul acesteia a fost realizat in cursul anului 2012, in timpul ministeriatului d-lui Cornel Dobritoiu, de catre o comisie coordonata de d-na avocat Luminita Sarbu. Din aceasta au facut parte juristi de la toate cele 3 structuri si de la toate ONG-urile rezervistilor din Armata, Interne, SRI, nu numai de la SCMD. Proiectul este asumat de actualul ministru, dl. Mircea Dusa si va inregistra urmatoarele etape:
- discutia finala, pe baza proiectului cu reprezentantii tuturor ONG-urilor rezervistilor si ai SCMD
- trimiterea draftului la Ministerul Muncii
- organizarea de simulari pentru a se studia impactul
- promovarea in urgenta a proiectului in Parlament si promulgarea legii in actuala sesiune parlamentara.
  • Prin lege, vom fi reconectati la corpul activ de cadre, in toate cele 3 structuri, ne va reveni statutul de militar in rezerva fara ca drepturile patrimoniale ale celor care au avut de castigat, daca au fost legal dobandite si nu penal, sa aiba de suferit.
  • De ce nu se vrea ca repararea nedreptatilor comise fata de cei cu venituri scazute sa se rezolve prin Ordonanta? Pentru ca aceasta ar presupune si restituirea sumelor abuziv retinute in perioada ian. 2011-martie 2013. Daca revenirea se face prin Lege, nu se va mai primi nimic din urma.
Aceasta este situatia la zi. Rezumand, afirm ca vom negocia problema Ordonantei deUrgenta, la discutiile cu dl. Premier, iar Legea pensiilor militare de stat, daca acordam sustinerea necesara, in continuare, domnilor ministri Mircea Dusa si Radu Stroe, va intra in vigoare la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. In acelasi sens va trebui sa-l sustinem, in continuare, pe dl. senator Corneliu Dobritoiu, principalul pivot al promovarii legii, prin Comisia de aparare a Senatului. In acelasi timp, va trebui sa domolim impulsurile unora dintre colegii nostri, a caror rabdare pare a se fi sfarsit, sa demonstram unitatea sindicatului si sa continuam presiunile asupra reprezentantilor nostri in Parlament, in sensul obligarii lor sa inteleaga exact despre ce este vorba si sa nu mai actioneze sau sa dea declaratii in necunostinta de cauza.

PRESEDINTELE SCMD,
Col. (r) dr. Mircea DOGARU