miercuri, 12 februarie 2014


Avocatul Poporului semnaleaza nelegalitatea suspendarii pensiei in caz de cumul cu salariul
gabi
marți, 11 februarie, 2014
În Raportul pe anul 2013 al Avocatului Poporului, în cadrul secțiunii a 4-a, ”Drepturile pensionarilor”, sunt enumerate criticile la adresa legislației cuprinse în petițiile adresate acestei instituții, precum și actele normative vizate de aceste critici. La loc de cinste regăsim ”suspendarea nelegală a drepturilor de pensie” prin Legea 329/2009, act normativ prin care guvernul Boc a instituit măsuri de raționalizare a cheltuielilor publice.
Printre propunerile de modificare sau amendare a cadrului legislativ care a generat nemulțumiri, Raportul citat menționează și ”modificarea sau chiar abrogarea Capitolului IV: Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare din Legea nr.329/2009, fiind propus un impozit suplimentar sau reţinerea părţii din pensie care depășește salariul mediu brut la nivel naţional”.
Raportul anual al Avocatului Poporului este un document care ajunge pe masa celor doi președinți ai Camerelor Parlamentului, care iau astfel la cunoștință de nemulțumirile cetățenilor, exprimate în mod sintetic și trecute prin filtrul unei instituții care certifică și dă un plus de forță argumentelor prezentate. Acceptarea, într-un asemenea document, a termenului de ”nelegală” în raport cu suspendarea drepturilor de pensie, împreună cu două variante de îndreptare a acestei situații, certifică necesitatea obiectivă de modificare a cap. IV din Legea 329/2009.
Spuneam, în cele două declarații politice pe care le-am făcut anul trecut pe această temă, că interdicția de cumula pensia cu salariul este o nedreptate flagrantă, făcută de un guvern orientat exclusiv către cifrele statistice, și nu către oameni. Stă în puterea noastră să îndreptăm această nedreptate, așa cum am îndreptat atâtea alte lucruri greșite făcute în guvernarea anterioară.
Vă reamintesc că în dezbaterea Camerei Deputaților se află un proiect de lege în acest sens, care prevede abrograre prevederilor Cap. IV al legii 329/2009, inițiat de parlamentari USL și care a avut un traseu mai mult decât ciudat. Aprobat de Senat în anul 2012, proiectul de lege a ajuns în Camera Deputaților, unde a primit aviz favorabil de la toate comsiile, mai puțin de la Comisiile de Muncă și Buget, care au întocmit două rapoarte comune de respingere, preluând argumentele din avizul negativ dat de guvernul Boc în 2012.
În ședința din 5 noiembrie 2013 a plenului Camerei Deputaților, proiectul de lege a fost retrimis la cele 2 comisii, ceea ce poate fi interpretat ca o exprimare a voinței politice a majorității parlamentare de a rezolva favorabil această problemă. Ceea ce, dată fiind și poziția Avocatului Poporului, este singura opțiune rezonabilă pe care o are Uniunea Social Liberală!
Nota: Aceasta declaratie politica a fost citita in plenul Senatului, in sedinta din 11 ferbruarie 2014