marți, 27 aprilie 2010

Opinia senatorului Günthner Tiberiu despre Legea pensiilor

Scris de Mihai Ghenceanu, 26 aprilie 2010

Lunea trecuta au inceput in Senat dezbaterile pe tema Legii pensiilor, dezbateri ce continua si azi. Senatorul UDMR de Satu Mare, Günthner Tiberiu, are de facut cateva precizari privind modificarile ce se asteapta a fi efectuate si si-a exprimat si punctul sau de vedere in ce priveste aceasta lege.

“Noua lege, cu mici modificari, este asemanatoare cu cea anterioara. Una dintre modificari este aceea ca se anuleaza legile speciale pe baza carora au fost pensionati magistrati, militari de cariera, parlamentari si altii. Multi functionari nu au contribuit la fondul de pensii, asa ca statul de fapt, a mutat banii dintr-un buzunar in altul. In ce priveste parlamentarii, acestia primeau dupa un mandat 40% din salariu, dupa doua 60% iar dupa trei 80% din salarii. Conform noii legi, si aceasta categorie se va pensiona la fel cu toata lumea. Modul de calcul ramane acelasi, si anume un punct de pensie va valora 732,8 lei; sistemul cu punctul de pensie inseamna ca se ia in calcul venitul fiecarei persoane in raport cu cel mediu pe economie care este in prezent de de 1.700 lei.

O noutate importanta in noua lege este aceea ca ea prevede un prag maxim de pensie si anume unul de 5 puncte de pensie, ceea ce inseamna ca nimeni nu va primi mai mult de aproximativ 3.000 lei. Va ramane in vigoare numai legea speciala ce se refera la pensia presedintelui tarii. Dar, faptul ca modul de calcul va fi identic pentru toata lumea este un lucru echitabil. Opozitia considera ca punctul de pensie trebuie majorat asa incat acesta sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar, in situatia in care suntem, mai ales ca fiecarui angajat ii revine un pensionar, fondul de pensii este deja depasit cu 20%.

O alta prevedere intens dezbatuta a fost varsta de pensionare; pana in anul 2020, aceasta trebuie sa se majoreze treptat, pana la 65 de ani. In ambele legi exista o prevedere pe care guvernantii nu au avut-o in vedere: angajatii pot contribui la fondul de pensii cu o cota aferenta a cel mult 5 salarii medii; cei cu salarii uriase insa, contribuie ca si cum ar avea un venit de numai 8.500 lei. Intentionez sa ridic acest aspect in cadrul dezbaterilor ce vor avea loc in zilele urmatoare”, spune senatorul in materialul remis noua.