marți, 13 aprilie 2010

Senatorul Marian Valer l-a interpelat pe premierul Boc în problema pensiilor militare


Valer Marian
Senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, a adresat premierului Emil Boc o interpelare având ca obiect “Reglementarea pensiilor militare”, pe care a prezentat-o ieri în plenul Senatului. Redăm integral conţinutul interpelării.
În data de 22 februarie 2010 am adresat o interpelare domnului ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, prin care i-am solicitat să-mi comunice care este poziţia oficială a Ministerului Apărării Naţionale şi a Marelui Stat Major General în problema pensiilor militare, precum şi care este numărul pensionarilor militari ce vor fi afectaţi de Legea privind sistemul unitar de pensii publice şi ce sumă se economiseşte la bugetul naţional prin reducerea pensiilor militarilor.
În data de 23 martie 2010, ministrul Apărării Naţionale mi-a remis un răspuns la interpelare prin care îmi comunică, în esenţă, următoarele:
I.„Prin dobândirea calităţii de stat membru al Uniunii Europene, România şi-a asumat, de la data de 1 ianuarie 2007, obligaţia de a transpune acquis-ul comunitar, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul pensiilor militare de stat.
Ca urmare a consultărilor bilaterale, desfăşurate între experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii instituţiilor române care se încadrează în sistemele de pensii ocupaţionale, a rezultat caracterul imperativ al modificării legislaţiei incidente. Astfel a fost emisă Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum şi pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, aprobată prin Legea nr. 14/2008.
În majoritatea statelor membre NATO şi UE, cât şi în alte state, principiile şi metodologia privind stabilirea pensiilor militare prezintă particularităţi distincte faţă de cel al pensiilor din sistemul public, fiind reglementate prin legi separate sau printr-un capitol independent, cuprins formal într-o singură lege împreună cu pensiile civile.”
Având în vedere răspunsul ministrului Apărării Naţionale, vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: Dacă România nu încalcă aquisul comunitar, în ce priveşte pensiile militare, prin adoptarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice? Din legislaţia cărui stat membru al Uniunii Europene sau al NATO s-a inspirat Guvernul României, sub aspectul pensiilor militare, în elaborarea acestui proiect de lege? Dacă acest proiect de lege nu încalcă principiul constituţional al neretroactivităţii legii civile şi principiul cutumiar al dreptului câştigat? Dacă pensiile militarilor din ţara noastră pot fi calificate drept „pensii privilegiate” sau „pensii nesimţite”?
II.„La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul asigurat de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noilor legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii.
În consecinţă, apreciem că vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, cât şi cele ce urmează a fi stabilite după intrarea în vigoare a noii legi.”
În cursul săptămânii trecute, respectiv în data de 7.04.2010, după ce a devenit public răspunsul la interpelarea mea, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, au catalogat informaţia potrivit căreia pensiile militarilor ar putea scădea cu până la 69% drept „o dezinformare nefericită şi nefondată” sau o „concluzie falsă” şi au declarat că simulările au arătat că majoritatea pensiilor militarilor nu vor scădea, în această situaţie putând ajunge doar persoanele care au pensii mai mari de 3.000 de lei, însă diminuarea nu poate fi de 69% în niciun caz. În aceeaşi zi, după aceste declaraţii, Ministerul Apărării Naţionale a precizat, printr-un comunicat, că ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, „nu a propus şi nu va susţine niciodată diminuarea pensiilor militare”, ci face demersuri pentru identificarea modalităţilor în vederea menţinerii drepturilor pensionarilor militari şi după adoptarea noii legi.
Ulterior, conform unui comunicat al Sindicatului Militarilor remis presei în data de 9.04.2010, în cursul unei întâlniri, pe care a avut-o în ziua respectivă la Complexul Militar Haiducul, cu conducerile tuturor structurilor asociative ale militarilor în rezervă şi retragere din întregul sistem naţional de apărare, ministrul Apărării Naţionale a subliniat următoarele:
• „Simularea calculă­rii pensiilor, executată ca urmare a interpelării din Senat, a fost realizată la cererea domniei sale, de către specialişti ai Ministerului Muncii, utilizând softul de calcul al acestui minister, în cooperare cu experţi militari;”
• „Absolut toate pensiile militare aflate în plată vor scădea cu procentele enunţate, ba chiar şi cu mai mult, fie şi numai pentru faptul că din calcul va fi exclus Meritul Militar, care reprezintă 20%;”
• „Reafirmând faptul că dacă actualul proiect de lege va trece neamendat în favoarea tuturor categoriilor de militari, domnia sa îşi va da demisia, ministrul Apărării a făcut apel la solidaritate şi unitate, solicitând ca toate structurile asociative ale militarilor să sprijine demersul din Parlament.”
Având în vedere răspunsurile şi poziţiile diferite ale ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, vă solicit ca, în calitate de şef al Guvernului României, să-mi comunicaţi care dintre cei doi miniştri a exprimat adevărul, respectiv punctul de vedere al Executivului Boc.
III.„Prin aplicarea dispoziţiilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice la cadrele militare, s-ar crea un efort suplimentar substanţial asupra bugetului de stat, atât pentru plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale de stat (aproximativ 300.543.000 lei/an numai pentru Ministerul Apărării Naţionale), cât şi pentru implementarea noului sistem (creşterea numărului de personal, cercetarea arhivelor etc.).”
Având în vedere acest răspuns, vă solicit să-mi comunicaţi dacă este adevărat că aplicarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice la cadrele militare nu va aduce economii la bugetul naţional, ci va atrage un efort suplimentar substanţial asupra bugetului de stat, care este estimat la 300.543.000 lei/an (≈ 75 milioane euro/an) numai pentru Ministerul Apărării Naţionale, pentru plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale.
Senator Valer Marian