joi, 6 mai 2010

Opreşte-te, domnule Oprea! Sus mâinile, domnule ministru al Apărării!

La dezbaterea moţiunii PSD “Guvernanţi, opriţi umilirea pensionarilor şi militarilor români”, senatorul Valer Marian a avut o intervenţie intitulată Opreşte-te, domnule Oprea! Sus mâinile, domnule ministru al Apărării!

Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor senatori, domnule ministru al Apărării Naţionale
Îmi cer scuze, faţă de colegii senatori şi faţă de distinşii invitaţi de la balcon (generali şi alţi ofiţeri în rezervă – n.n.), că nu voi folosi şi apelativul “domnule general”, chiar dacă v-au căzut patru stele pe umăr, chiar dacă aveţi pieptul plin de decoraţii, chiar dacă aveţi CV-ul plin de doctorate în ştiinţe juridice şi militare, întrucât, pe de o parte, după ştiinţa mea, ca militar activ nu aţi condus nici măcar un pluton, iar, pe de altă parte, aş săvârşi o împietate la adresa unor personalităţi ilustre ce au obţinut pe merit acest grad militar suprem, de la Hanibal, Cezar şi Napoleon Bonaparte, până la marii şi bravii noştri generali Eremia Grigorescu, Constantin Prezan, Alexandru Averescu şi alţii, care n-au astăzi nici măcar dreptul postum să le pomenim numele şi renumele.
Domnule ministru Oprea, am aflat azi-dimineaţă pe cursa de avion Baia Mare – Bucureşti că sâmbătă nu v-au răspuns la apelul de seară 6 din cei 30 de parlamentari declaraţi inde­pendenţi, adică o cincime din efectiv, faptul fiindu-mi confirmat de doi dintre aceştia, ambii foşti deputaţi PSD de Maramureş. Ştiţi de ce n-au răspuns la apel? Pentru că afirmă că i-aţi minţit, sub sloganul demagogic al servirii interesului naţional, că le daţi funcţii în instituţii deconcentrate, că le daţi bani pentru colegiile lor, că le rezolvaţi anumite probleme personale, dar nu le-aţi dat nici măcar uniformele promise.
Am făcut această paranteză pentru că aţi făcut o practică din minciună şi demagogie, pentru că i-aţi minţit în faţă atât pe militarii pensionari cât şi pe noi, pe parlamentari.

Promisiuni neonorate
Domnule ministru, în data de 22 februarie, v-am adresat prima interpelare parlamentară pe tema pensiilor militare, prin care v-am solicitat să-mi comunicaţi care este poziţia oficială a Ministerului Apărării Naţionale şi a Marelui Stat Major General în problema pensiilor militare, precum şi care este numărul pensionarilor militari ce vor fi afectaţi de Legea privind sistemul unitar de pensii publice şi ce sumă se economiseşte la bugetul naţional prin reducerea pensiilor militarilor.
În data de 23 martie, mi-aţi transmis un răspuns prin care mi-aţi comunicat două aspecte deosebit de importante.
Primul, vă citez: „Prin dobândirea calităţii de stat membru al Uniunii Europene, România şi-a asumat, de la data de 1 ianuarie 2007, obligaţia de a transpune acquis-ul comunitar, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul pensiilor militare de stat. Ca urmare a consultărilor bilaterale, desfăşurate între experţii Comisiei Europene şi reprezentanţii instituţiilor române care se încadrează în sistemele de pensii ocupaţionale, a rezultat caracterul imperativ al modificării legislaţiei incidente. Astfel a fost emisă Ordonanţa de urgenţă nr. 77/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum şi pentru modificarea Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, aprobată prin Legea nr. 14/2008. În majoritatea statelor membre NATO şi UE, cât şi în alte state, principiile şi metodologia privind stabilirea pensiilor militare prezintă particularităţi distincte faţă de cel al pensiilor din sistemul public, fiind reglementate prin legi separate sau printr-un capitol independent, cuprins formal într-o singură lege împreună cu pensiile civile.”
Din acest răspuns rezultă că România s-a conformat aquis-ului comunitar cât şi legislaţiei nord-atlantice.
Al doilea, vă citez: .„La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, prin programul asigurat de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, au fost efectuate simulări pentru determinarea cuantumului pensiei în cazul aplicării metodei de calcul a pensiilor conform noilor legi. Pentru toate situaţiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obţinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins între 19% şi 69% faţă de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislaţii. În consecinţă, apreciem că vor fi afectate toate pensiile aflate în plată, cât şi cele ce urmează a fi stabilite după intrarea în vigoare a noii legi”.
După ce a devenit public răspunsul la interpelarea mea, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, şi inclusiv premierul Emil Boc au catalogat informaţia potrivit căreia pensiile militarilor ar putea scădea cu până la 69% drept „o dezinformare nefericită şi nefondată” sau o „concluzie falsă”, până ce acest răspuns a ajuns pe ecranele televiziunilor, după care au declarat că simulările au arătat că majoritatea pensiilor militarilor nu vor scădea, în această situaţie putând ajunge doar persoanele care au pensii mai mari de 3.000 de lei, însă diminuarea nu poate fi de 69% în niciun caz. În aceeaşi zi, după aceste declaraţii, Ministerul Apărării Naţionale a precizat, printr-un comunicat, că ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, „nu a propus şi nu va susţine niciodată diminuarea pensiilor militare”, ci face demersuri pentru identificarea modalităţilor în vederea menţinerii drepturilor pensionarilor militari şi după adoptarea noii legi.
După două zile, conform unui comunicat remis presei de Sindicatul Militarilor, în cursul unei întâlniri, pe care a avut-o în ziua respectivă la Complexul Militar Haiducul, cu conducerile tuturor structurilor asociative ale militarilor în rezervă şi retragere din întregul sistem naţional de apărare, ministrul Apărării Naţionale a reafirmat faptul că dacă actualul proiect de lege va trece neamendat în favoarea tuturor categoriilor de militari, domnia sa îşi va da demisia.

Arta minciunii şi demagogiei
În data de 19 aprilie, folosind demagogic jurământul militar, aţi făcut următoarele afirmaţii în aula Senatului, în faţa noastră:
I. “Jur credinţă patriei mele, România, /Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii, / Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare./ Aşa să-mi ajute Dumnezeu!/ Domnule preşedinte, domnilor senatori, stimaţi colegi,/ Acesta este jurământul militar şi acesta este punctul de plecare al oricărei dezbateri referitoare la salariile, pensiile şi drepturile celor care fac parte din Armata Română”.
II. “Susţin această lege, dar, în egală măsură, susţin îmbunătăţirea ei prin amendamentele menite să asigure recompensarea justă a cadrelor militare şi a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranţă naţională – Poliţie, Jandarmerie, SRI, SIE şi SPP. Pentru Armată, o lege strâmbă este mai grea decât un război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militare şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională”.
III. “Poate că ar fi fost mai comod pentru mine să închid ochii şi să las ca această lege să-şi urmeze cursul în forma în care a venit de la Guvern. Dar înainte de a fi om politic, am fost educat de Armata Română şi am o datorie de onoare faţă de camarazii mei. Vreau să spun în faţa dumneavoastră şi în faţa întregii opinii publice că îmi voi duce până la capăt această datorie. Îi voi apăra pe militari indiferent de consecinţele politice şi voi lupta cu toate forţele pentru ca toţi cei din sistemul de apărare să aibă în societatea noastră statutul pe care îl merită”.

Soluţia de onoare: demisia
Ce aţi făcut concret, domnule ministru al Apărării Naţionale, dincolo de aceste vorbe sforăitoare, pentru îndeplinirea jurământului şi a angajamentului luate în faţa Senatului şi a militarilor pensionari?
În şedinţa Guvernului Boc, în care a fost adoptat proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice aţi votat pentru pocnind din călcâie, fără să obiectaţi şi fără să vă deziceţi de prevederile privind pensiile militare.
În Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială de la Senat, subalternii dumneavoastră politici nu numai că nu au venit cu amendamente favorabile mili­tarilor pensionari, dar au şi votat împotriva amendamentelor formulate în favoarea acestora de senatorii PSD.
Iar, culmea ipocriziei, în şedinţa de plen a Senatului de săptămâna trecută, respectiv în şedinţa de miercuri, 28 aprilie, senatorii independenţi au votat din nou împotriva amendamentelor propuse de PSD în favoarea militarilor pensionari.
Inclusiv în alocuţiunea dumneavoastră de astăzi nu aţi rostit clar şi răspicat, domnule ministru, că veţi vota ca parlamentar amendamentele formulate în favoarea pensio­narilor militari. Vă solicit să ne prezentaţi acum şi aici amendamentele senatorilor independenţi la care aţi făcut referire în alocuţiunea de astăzi.
Este o distanţă prea mare şi periculoasă între vorbe şi fapte, domnule ministru! Opreşte-te, domnule Oprea! Daţi jos minciuna şi demagogia din pod, domnule ministru al Apărării! Ridicaţi mâinile şi demisionaţi! Plecaţi la timp întrucât nu numai militarii în rezervă şi în retragere sunt nemulţumiţi, ci şi militarii activi mocnesc în cazărmi la gândul că, după privaţiunile şi sacrificiile vieţii de militar, nu vor avea parte de o bătrâneţe demnă, decentă şi liniştită. Opriţi-vă şi întoarceţi-vă la dreapta, de unde primiţi comenzile politice fără crâcnire.
Stimaţi colegi senatori! Opriţi astăzi, prin votul în favoarea moţiunii, umilirea pensionarilor şi militarilor români!
Senator Valer Marian