sâmbătă, 7 iulie 2012

SFÂRŞITUL PUTERII OBSESIVE ŞI IMORALE
 
AUTOR
Preşedintele SCMD, Filiala 1 Braşov
Preşedintele „Alianţei Pentru Respectarea Democraţiei – Octavian Paler”
Gl.mr.(r). prof univ dr. Petrişor Mandu
 
 
1. Am sperat că din 2004, vom încheia cu păcatele tranziţiei şi vom crea condiţiile necesare unui orizont social politic şi economic în care, prosperitatea să ocupe locul puterii obsesive şi imorale. Încet, dar sigur, noua putere portocalie în frunte cu „locomotiva” acesteia, Domnul Traian Băsescu şi „mecanicul de slabă competenţă profesională” domnul Emil Boc au declanşat operaţiunea de implementare a nedreptăţilor sociale şi de inoculare a vrajbei naţionale. Impardonabila propagandă de corupţie a sufletelor a încheiat ciclul complet al acesteia în cadrul unei reţele de mafioţi cu rădăcini înfipte în toate elementele de bază ale vieţii românaşilor. Înconjurată şi protejată de un pachet de legi menite să apere haita prădătoare, pornită în căutarea şi stăpânirea surselor puterii, guvernarea portocalie a dezvoltat şi încurajat sistemul mafiot al statului, fără frica de sancţiune. Prin manipulare şi promovarea minciunii au reuşit să producă o confuzie generală cu privire la esenţa dreptăţii şi nedreptăţii sociale, în contextul căreia, oricare cetăţean, deconectat de la reţeaua mafiotă să nu-şi poată asigura supravieţuirea decât, invocând milă la stăpân.
Limbajul comun al guvernării Boc, un amestec idiot de minciuni, promisiuni, văicăreli, previziuni dramatice asupra existenţei cotidiene, ameninţări, linguşeli şi trăncăneli a generat un autentic haos dâmboviţean care a poluat conştiinţe, a distrus destine, a provocat tragedii, a indus o stare patologică de automulţumire în structurile societăţii civile. Împărţind nedreptatea din condeiul superficial finisat pe băncile şcolilor, Emil Boc a urmat orbeşte ordinele de la Cotroceni sfărâmând, sub lovitura ciocanului incompetenţei, sâmburele democraţiei care exista într-o stare incipientă.
 
Dând exemplul personal, la coasă , la cioplit, la cântec, joc şi dans, la fotbal, la „spart oulele în cap”, la căzături „favorabile fizice şi politice”, la adoptarea legilor după metoda interlopă, în miez de noapte, acest individ a înţeles că poate face rău unei naţiuni fără să plătească. Pe timpul guvernării sale, peste România s-a căscat o prăpastie în care au fost înghesuite, cu silă şi incompetenţă, sărăcia şi hoţia, obedienţa, nedreptatea, , aroganţa, egoismul, avariţia, dorinţa de putere şi laşitatea.
Epoca lui Boc a sacrificat valoarea şi creaţia potenţială şi a promovat gunoierii, măcelarii, ciorditorii, trosnitorii, cămătarii, gorobeţii, mahării şi cerşetorii.
Am pierdut, ca oricare dintre cetăţenii rămaşi fideli interesului public, posibilitatea de a fi util naţiunii din care fac parte. Prin „jaf oficializat” am fost obligat să renunţ la postul didactic universitar, la 50% din veniturile care-mi asigurau existenţa minimală în calitate de om de ştiinţă, precum şi la privilegiul de a participa la reconstrucţia statului, prin implicare profesională.
2. Există în viaţa fiecăruia, pagini de frumuseţe şi sensibilitate în contrast cu răul care ne pândeşte pretutindeni şi oriunde. Există situaţii în care putem practica, în mod conştient, dreptatea sau nedreptatea şi situaţii în care aceste componente morale sunt impuse sau dictate cu autoritate. Există, de asemenea, drame în care personaje reale, extrem de valoroase sunt îngenunchiate sub călcâiul dictaturii, în timp ce, lepădături, scursuri sociale şi figuri demente lipsite de autocontrol, sunt promovate în zone ierarhice de responsabilitate şi impact public. Mă întreb adesea, cum este posibil ca o cârmuire democratică, responsabilă, să nu pună capăt rapid şi definitiv, unor asemenea situaţii paradoxale? Actualul preşedinte autointitulat „jucător”( la ora la care scriu încă mai este în funcţie), instalat „la timonă” acum 8 ani a asigurat poporul, prin jurământ, de buna sa credinţă. Înţeleg, că nava pe care scrie ROMÂNIA a trecut prin "furtuna economico – financiară planetară", înţeleg că trebuia să strângem cureaua, înţeleg că suntem unii „graşi” iar alţii „slabi”, că trebuie să reformăm statul şi că „nu putem consuma mai mult decât producem”. În timp ce noi suportam toate aceste cerinţe, domnia sa , din umbra palatului, mobiliza greii partidului hrăpăreţ, în „tragerea sforilor” pentru umplerea buzunarelor sfidând sărăcia generalizată şi multiplele drame sociale. Am irosit un timp important din vieţile noastre numărând mărunţişul aruncat cu scârbă şi bătaie de joc de către gaşca ministerială influenţată de mintea creaţă, duioasă , odihnită şi probabil blondă şi  luminată  de „farul de la Cotroceni”. Revelaţia şi vibraţia de lider au născut "idei unice , de necontestat", cu privire la reformarea instituţiilor statului cât şi la modificarea calitativă a conţinutului şi exercitării funcţiilor acestora. Ceea ce nu a sesizat, în mod intenţionat, este incapacitatea acestora de a îndeplini funcţiile statului din motive evidente: încuscrire, năşie, cârdăşie, toleranţă la hoţie, duioşie la beţie şi „promovarea pe felie”. Prin mişcări spectaculoase de imagine şi manevre perfide şi obscure  de promovare, sub masca apărării României, a impus prin „forţa malefică a ascultării telefoanelor” mitul puterii, mitul politic şi implicit supunerea necondiţionată. Migala şi perseverenţa invocate în "construcţia independenţei justiţiei faţă de politic", după patent portocaliu, au provocat: sute de mii de procese inutile (din care peste 30.000 ale militarilor în rezervă); inconsecvenţa comportamentului deontologic al CCR faţă de dreptate (inclusiv hotărârea de astăzi); depozitarea unor dosare grele în rafturile tabu ale uitării; promovarea pe criterii politice a tuturor funcţiilor de decizie etc.
Câştigător a două campanii la primăria Capitalei şi a două campanii presidenţiale, „marele voievod”, autor principal al unei scandaloase opere de dezbinare publică, ne-a convins definitiv, că este un actor, în măsură a păcăli electoratul cu zâmbetul pe buze. Confruntat cu tendinţa de izolare mediatică, agăţat de proiectul iluzoriu al unei Românii moderne, abandonat de cetăţenii defavorizaţi şi pensionari, pierzând sprijinul cohortelor paramilitare portocalii şi simpatia externă, preşedintele Traian Băsescu, se consideră victima inocentă a unei injustiţii populare reprezentată de noua coaliţie de centru dreapta PNL – PSD. Astăzi în Parlamentul României va fi ultimul Show politic al lui Traian Băsescu.
 
CCR i-a impus fapte conflictuale de natură politică: Traian Băsescu „prin comportamentul sau politic, şi-a asumat public iniţiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reţinut ca o încercare de a diminua rolul premierului”; "nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă, rolul de mediator între puterile statului" ; etc. Aşa cum era de aşteptat, avizul CCR este dispersat şi neclar, focalizat pe fiecare capitol al cererii de suspendare. Această atitudine, ca de fiecare dată, demonstrează o stare de expectativă şi o logică juridică paradoxală, din care se poate construi o portiţă de salvare pentru cei 7 din 9 judecători care au fost puşi în situaţia de a hotărî. Pierderea  dreptului  la muncă în sectorul de stat, discriminarea evidentă între sectorul de stat şi sectorul privat, diminuarea pensiilor a 26.500 de militari în rezervă precum şi tăierile de salarii, în viziunea CCR, nu sunt încălcări ale drepturilor fundamentale, iar Traian Băsescu este declarat „nevinovat”. Cu siguranţă, ar fi încălcate drepturile omului, dacă ar fi puse în discuţie  „pensiile speciale ale magistraţilor”. Este adevărat, că lupta politică a paralizat deciziile Parlamentului, dar mai trebuie adăugat faptul că, aceasta a paralizat şi atitudinea societăţii civile faţă de jaful naţional, faţă de îmbogăţirea privilegiaţilor şi sărăcirea severă a peste 50% din populaţia ţării. Nu am să ascult azi, ultimul show politic al preşedintelui. Cu siguranţă, va invoca starea de criză, mediul extern nefavorabil, lovitura împotriva instituţiilor fundamentale, implicit subordonarea justiţiei, incompetenţa liderilor USL, "intenţia patriotică" de a „scoate ţara din furtuna planetară”, orientarea  sa patriotică încă de pe  băncile şcolii şi manifestarea plenară a acestui sentiment la cârma navei maritime, complotul intern „duşmănos şi perfid”, riscul de ţară, posibila stare de instabilitate, impactul negativ asupra imaginii externe şi pierderea credibilităţii, dezechilibre serioase în implementarea strategiei de modernizare şi reformare a statului, căderea leului pe piaţa finaciară etc.
3. Rezultatele dezbaterilor în Parlamentul României a suspendării Preşedintelui, în condiţiile şi conjunctura nou create, pot avea ca rezultat, suspendarea acestuia şi întoarcerea la popor. Desigur, ca variantă teoretică există şi posibilitatea respingerii suspendării.  În cazul suspendării, prin votul Paralametului, cea mai favorabilă decizie ar fi DEMISIA DE ONOARE.  AR EVITA O JUDECATĂ ÎN PLUS, CEA A POPORULUI!  În urmă cu 24 de ore, Parlamentul a votat cu 221 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi 8 abţineri cererea de suspendare, iar posibila răzgândire a  parlamentarilor după  24 de ore, în Plenul de azi,  ar confirma una din următoarele ipoteze: o parte dintre parlamentari sunt manevraţi politic; UDMR aşteaptă iar la cotitură împreună cu liderul minorităţilor; argumentele preşedintelui sunt zdrobitor de convingătoare; maturitatea politică a  liderilor USL, lasă de dorit; presiunea „invizibilă şi dezinteresată” a factorilor externi este hotărâtoare; nu suntem capabili să ne asumăm responsabilităţi în deplină libertate; suntem condamnaţi la instabilitate politică încă o perioadă de timp; pot fi invocate şi foarte multe vicii de procedură etc. PD-L va arunca în luptă, prin vectorii săi, tot „potenţialul revoluţionar”, iar camarila politică va găsi tot felul de motive pentru a perturba şedinţa plenului reunit al Parlamentului. Astăzi, dacă se va ajunge la vot, cel mai probabil, peste 230 de parlamentari vor vota suspendarea Preşedintelui. Rămâne de văzut cum va evolua şedinţa Plenului reunit, personal, am mari reţineri în finalizarea „liniar – democratică” a acestui demers de suspendare. Oricare ar fi acest final, mitingul din 14.07.2012, va avea o motivaţie suficient de consistentă pentru a striga:
                                        ”Jos Băsescu!”