duminică, 29 mai 2011

Ţinutul Secuiesc stă în gazdă la Ungaria

Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, care va fi deschisă oficial la 1 iunie, va funcţiona în spaţiul pus la dispoziţie gratuit în Casa Regiunilor Ungare. Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a afirmat că funcţionarea reprezentanţei într-o clădire a unor structuri administrative ungare ar crea „o tensiune clară”.

Purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor a calificat deschiderea reprezentanţei drept un fapt „cu adevărat intolerabil, scandalos şi care ar constitui un precedent periculos". Voinescu a atras atenţia că „integritatea României nu se discută" şi că iniţiativa, inclusiv titulatura acesteia, trebuie urmărite cu atenţie de autorităţile de la Bucureşti.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacţionat printr-un comunicat de presă, în care a catalogat drept „regretabilă orice acţiune care ar viza inaugurarea unei «reprezentanţe» a unei aşa-zise «unităţi administrativ-teritoriale» din România,care nu există şi nu are fundament constituţional sau legal". Reprezentanţii MAE au dat asigurări că fac demersuri pentru clarificarea situaţiei din jurul reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles.

Apropiata inaugurare a reprezentanţei a stârnit preocuparea europarlamentarilor PDL, care vor analiza cazul la începutul săptămânii viitoare.

O fundaţie în loc de reprezentanţă

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan consideră înfiinţarea biroului Ţinutului Secuiesc „perfect legală" cu condiţia ca statutul acestuia să nu fie unul diplomatic sau de unitate teritorial-administrativă, de regiune. „O să discutăm în PDL această situaţie, dar cel mai important este să ştim ce statut va avea acest birou. Poate funcţiona însă ca o fundaţie, căreia să-i dea denumirea de Ţinutul Secuiesc", a explicat Stolojan.

Pe de altă parte, colegul său de partid şi de Parlament European, Sebastian Bodu, s-a arătat convins că „iniţiatorii au dorit să creeze impresia că biroul ar avea statut diplomatic şi ar sta sub sigla Partidului Popular European (PPE) pentru a-i spori importanţa". „Nu e nimic neobişnuit în inaugurarea acestui birou. Şi «Asociaţia Glumeţilor» ar putea avea unul la Bruxelles, dar asta nu înseamnă că are statut diplomatic. În ceea ce priveşte sigla PPE, ea apare pe orice invitaţie la un eveniment organizat de un europarlamentar din acest grup, pentru ca acesta să poată deconta cheltuielile din bugetul popularilor europeni", a mai spus Bodu.

Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba, care declara joi că denumirea de Ţinutul Secuiesc a fost aleasă pentru reprezentanţă deoarece e „foarte veche", a precizat, ieri, că, juridic, denumirea va fi „Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita". În legătură cu alegerea Casei Regiunilor Ungare de la Bruxelles pentru găzduirea reprezentanţei, Sogor Csaba a explicat că acolo s-a oferit un spaţiu gratuit.

Citat din Iorga pe statuia lui Matei Corvin.

Reprezentanţii UDMR din Cluj-Napoca s-au supărat, ieri, după ce o plăcuţă pe care era inscripţionat un citat din Nicolae Iorga a fost amplasată pe statuia lui Matei Corvin din municipiu. „Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită", suna textul lui Iorga.

Plăcuţa fusese îndepărtată la restaurarea de anul trecut a monumentului, când s-a păstrat doar inscripţia „Mathias Rex". MAE a cerut Ministerului Culturii să evalueze legalitatea instalării plăcuţei pe statuie. Ministerul ungar de Externe a reacţionat imediat, atenţionând că amplasarea plăcuţei cu pricina generează tensiuni între comunitatea maghiară şi cea română.
sursa: adevarul.ro