miercuri, 22 iunie 2011

Incredibil: Desfiintarea Arhivei Nationale a Romaniei


Guvernul a modificat Legea Arhivelor Nationale astfel incat activitatea de arhivare, doar pentru documentele cu valoare practica, sa poata fi facuta de catre operatori economici care presteaza servicii arhivistice, a anuntat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului. In prezent, exista operatori economici care presteaza servicii arhivistice, insa nu sunt autorizati de catre Arhivele Nationale. In baza proiectului de act normativ aprobat de Guvern, acesti operatori economici vor putea fi autorizati de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Preluarea activitatii de arhivare de catre firme private va fi facuta in cazul documentelor care nu au fost inca au ajuns la nici o institutie, precum si pentru documentele cu valoare practica ce vor fi create in viitor.

Potrivit actului normativ, creatorii si detinatorii de documente sau, dupa caz, succesorii in drepturi ai acestora sunt obligati sa elibereze, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le creeaza sau le detin, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Actul normativ adoptat de Guvern precizeaza, de asemenea, ca, in cazul desfiintarii unor asemenea institutii publice sau private, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata, documentele cu valoare istorica se preiau de Arhivele Nationale sau de serviciile judetene ale Arhivelor Nationale.

Mentionam ca proiectul la care se face referire propune retrocedarea catre cultele religioase a documentelor preluate de statul roman in trecut. La o prima lecturare nu pare nimic rau in asta, daca invocam dreptul la respectarea proprietatii. Cu toate acestea, trebuie cunoscut faptul ca printre aceste documente se afla si actele de stare civila, care dupa cum stim erau realizate in trecut de catre biserici si mai putin de institutiile statului roman.

Constatam asadar cu stupoare ca statul roman in loc sa se modernizeze face pasi mari inapoi, astfel incat daca un cetatean va dori sa obtina un act de stare civila al vreunui inaintas de-al sau, va trebui sa apeleze la vreo parohie oarecare, si nu la institutiile statului roman.

In schimb la noi asistam la o intoarcere in trecut, si asta deoarece UDMR forteaza adoptarea unor legi de catre coalitia PD-L-UNPR-Minoritati doar prin simplul santaj al iesirii de la guvernare. Sursa :apologeticum.wordpress.com

http://2blackjack1.wordpress.com/2011/06/21/incredibil-desfiintarea-arhivei-nationale-a-romaniei/

http://www.youtube.com/watch?v=zbo7NRkNIPY&feature=player_embedded