vineri, 3 iunie 2011

REVIZUIREA CONSTITUŢIEI ESTE O PROBLEMĂ GREA, NU SE POATE REZOLVA LA NIVELUI UNEI COMISII PREZIDENŢIALE

GHEORGHE PIPEREA, MEMBRU AL COMISIEI PENTRU O CONSTITUŢIE A FUNDAŢIEI HORIA RUSU: NU A FOST ÎNTREBATĂ SOCIETATEA CIVILĂ ŞI NICI MĂCAR CLASA POLITICĂ. REVIZUIREA CONSTITUŢIEI ESTE O PROBLEMĂ GREA, NU SE POATE REZOLVA LA NIVELUI UNEI COMISII PREZIDENŢIALE01.06.2011

Mi se pare că domnul preşedinte se grăbeşte. Revizuirea Constituţiei este o problemă grea, care priveşte întreaga societate, iar această problemă nu se poate rezolva la nivelul unei comisii prezidenţiale. Nu a fost întrebată societatea civilă şi nici măcar clasa politică. Nu cred că sunt şanse ca proiectul de revizuire a Constituţiei al preşedintelui Traian Băsescu să intre prea curând în discuţia Parlamentului. Mai avem un an şi jumătate până la alegerile generale, suntem deja în an electoral, pentru că în toamnă avem alegeri pentru Parlamentul European, iar un proiect de o asemenea anvergură nu poate capta interesul opiniei publice, astfel încât să existe o dezbatere temeinică.

Este un gest gratuit din partea preşedintelui, care are nevoie de subiecte şi urmăreşte deturnarea atenţiei opiniei publice. Dacă ar fi aşteptat anul 2013 pentru a discuta despre modificarea Constituţiei, ar fi avut stima mea.

Dezbaterile Comisiei pentru o nouă Constituţie, iniţiate de Fundaţia Horia Rusu au fost mai pline de idei. Vom prezenta proiectul nostru în toamnă
Dezbaterile Comisiei pentru o nouă Constituţie, iniţiate de Fundaţia Horia Rusu, care propune un proiect de Constituţie eretică, aşa cum îmi place mie să spun, au fost mai pline de idei. Vom prezenta, la rândul nostru, acest proiect în toamnă şi propun ca în 2013 să ne aşezăm la masă şi să discutăm aceste proiecte.

Nu ştiu de ce este atât de urgent să fixăm un termen de zece zile pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra unui nou Guvern şi nu ştiu de ce ar fi atât de urgent ca la remanierea miniştrilor să existe consultări între preşedinte, al cărui rol este de mediator, şi prim-ministru. Iar referendumul din 2009, pe care îl invocă, a fost unul consultativ, nicidecum un referendum care să aibă efectul de modificare a Constituţiei. În acest proiect de revizuire a Constituţiei, prezentat de preşedintele Traian Băsescu, se găsesc lucruri completamente gratuite.

Preşedintele vrea să modifice articolul privind suspendarea pentru a-şi asigura spatele în 2013, când se va schimba majoritatea parlamentară
Pentru modificarea articolului 95, preşedintele invocă echilibrarea raporturilor dintre preşedinte şi Parlament. Propune introducerea prevederii potrivit căreia hotărârea Parlamentului de suspendare a preşedintelui trebuie validată de Curtea Constituţională.

După părerea mea, face asta pentru a-şi asigura spatele în 2013, când se va schimba majoritatea parlamentară. Dacă totul depinde de judecătorii Curţii Constituţionale, numiţi politic, unde este echilibarea?

Judecătorii respectă Constituţia şi deciziile Curţii Constituţionale, atunci când nu sunt în contradicţie cu CEDO
Traian Băsescu vorbeşte despre reglementarea răspunderii judecătorilor şi procurilor, care trebuie să se facă printr-o lege organică, cu instituirea expresă a judecătorilor de a se supune Constituţiei şi Curţii Constituţionale. Sunt două situaţii în Constituţie care obligă judecătorii să respecte deciziile Curţii Constituţionale, articolul 20 şi articolul 148, alin.2. Dar, dacă o lege internă este contrară cu CEDO, legea nu se aplică. Şi exact acest lucru face judecătorul român. Dacă acesta este substratul, să-i oblige să ţină cont de deciziile Curţii Constituţionale, preşedintele nu trebuie să uite de CEDO.

În CSM nu ar trebui să existe niciun procuror, iar numărul reprezentanţilor societăţii civile ar trebui să fie mare decât cel al judecătorilor
Preşedintele vorbeşte despre introducerea unor prevederi care „lărgesc independenţa justiţiei şi o fac mai transparentă„ şi se referă la creşterea numărului reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, de la 2 la 6, şi vot deschis în CSM. Sunt de acord, dar este incomplet. În CSM nu ar trebui să existe niciun procuror, iar numărul reprezentanţilor societăţii civile ar trebui să fie mare decât cel al judecătorilor.

Prin modificarea articolului 126, nimeni nu va mai avea dreptul să dea în judecată Guvernul, pentru că este „politică bugetară”
Preşedintele doreşte şi modificarea articolului 126 din Constituţie şi introduce prevederea potrivit căreia controlul judecătoresc al actelor administrative ale autorităţilor publice, pe calea contenciosului administrativ, este garantat cu două noi excepţii: politicile fiscale şi bugetare. Este exact ceea ce-şi doreşte domnul Boc. Judecătorii nu vor mai avea dreptul să pronunţe hotărâri cum au fost cele legate de pensiile militarilor şi salariile profesorilor. Prin modificarea articolului 126, nimeni nu va mai avea dreptul să dea în judecată Guvernul, pentru că este „politică bugetară”. Cea mai puternică pârghie de control a puterii judecătoreşti dispare în acest fel.